settings icon
share icon
Питање

Зашто је здрава доктрина тако важна?

srpski
Одговор


Павле наређује Титу: „А ти говори што се слаже са здравом науком" (Титу 2:1). Таква наредба очгледно значи да је здрава доктрина важна. Али, зашто је важна? Да ли је битно у шта верујемо?

Здрава доктрина је важна, јер се <ем>наша вера заснива на посебној поруци. Укупно учење цркве садржи многе елементе, али главна порука је јасно дефинисана: „Христос је умро за наше грехе ….. и васкрснут трећега дана — по Писмима" (1. Коринћанима 15:3-4). Ово је, недвосмислено, добра вест и од „највеће важности". Промени ту поруку и основа наше вере помера се са Христа на нешто друго. Наша вечна судбина зависи од „истините речи, евађеља нашег спасења" ( Ефесцима 1:13; види,такође, 2. Солуњанима 2:13-14).

Здрава доктрина је битна, јер је евађеље <ем>света заоставштина и ми се не усуђујемо да се играмо са Божијом комуникацијом са светом. Наша дужност је да предамо поруку, не да је мењамо. Јуда нам преноси хитност у чувању те заоставштине: „Било ми је потребно да вам пишем молећи да се борите за праведну веру, која је једанпут дана светима (Јуда 1:3, види, такође, Филипљанима 1:27). „Борити се" носи са собом идеју о напорној борби за нечим, давањем свега што имамо. Библија укључује упозорење да се нити додаје, нити одузме од Божије Речи (Откривење 22:18-19). Уместо да мењамо доктрину апостола, ми примамо шта нам је пренето и чувамо: „Држи се примера здравих речи које си чуо од мене у вери и љубави која је у Христу Исусу" (2 Тимотеју 1:13).

Здрава доктрина је битна, јер <ем>оно у шта верујемо утиче на оно што радимо. Понашање је је продужетак теологије и постоји директна веза између оног шта мислимо и како поступамо. На пример, двоје људи стоје на врху моста; један верује да може да лети, док други не верује да може да лети. Њихови наредни поступци ће се умногоме разликовати. На исти начин, човек који верује да не постоји нешто што је исправно или неисправно ће се природно разликовати од оног који верује у добро дефинисане моралне стандарде. На једној од библијских листи грехова, помињу се ствари као што су побуњеништво, убиство, лагање и трговина робљем. Листа се завршава са „све друго што се противи здравој науци" (1.Тимотеју 1: 9-10). Другим речима, исправно учење истиче праведност; грех цвета где постоји супротстављање „здравој доктрини".

Здрава доктрина је важна, јер <ем>морамо да установимо истину у свету лажи. „Многи лажни пророци изашли су у свет" (1. Јованова 4:1). Међу житом има кукоља и вукова међу овцама (Матеј 13:25; Дела апостолска 20:29). Најбољи начин да се разазна истина од лажи је да се зна шта је истина.

Здрава доктрина је важна, јер на крају здраве доктрине налази се живот. „Пази на самога себе и на науку, истрај у томе. Јер чинећи ово спашћеш и самога себе и оне који те слушају" (1.Тимотеју 4:16). Супротно томе, на крају нездраве доктрине налази се уништење. „Јер се увукоше неки људи који су одавно унапред обележени за овај суд, безбожници који благодат Бога нашега замењују распојасаношћу и поричу јединог господара и Господа нашега Исуса Христа″ (Јуда 1:4). Мењање Божије поруке благодати је „безбожна" ствар, а осуда за такво дело је озбиљна. Проповедање другог еванђеља („које и није евађеље") носи са собом анатему „нека буде проклет" (види Галатима 1:6-9).

Здрава доктрина је битна, јер охрабрује вернике. Љубав према Божијој Речи доноси „велики мир" (Псалам 119:165) и они „који мир оглашују и спасење оглашују" су „красни" (Исаија 52:7). Епископ мора да се „држи поуздане речи сагласне са науком, да буде кадар и опомињати у здравој науци и изобличавати противнике" (Титу 1:9).

Реч мудрости гласи: „Не помичи стару међу што су оци твоји поставили" (Изреке 22: 28). Ако ово можемо да применимо на здраву доктрину, поука из овог је да је морамо сачувати нетакнуту. Нека никада не одлутамо од „простодушности у Христу" (2. Коринћанима 11:3).

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је здрава доктрина тако важна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries