settings icon
share icon
Питање

Шта је разлика између душе и духа?

srpski
Одговор


Шта је разлика између душе и духа? Реч "дух," се односи само на нематеријалну страну човека. Људски род има дух, али ми нисмо дух. Међутим, у Писму, само за вернике, оне у којима пребива Свети Дух, се каже да су "духовно живи" (Прва Коринћанима 2:11; Јеврејима 4:12; Јаковљева 2:26). Неверници су "духовно мртви" (Ефесцима 2:1-5; Колошанима 2:13). У Павловим списима,"дух" је стожер духовног живота верника (Прва Коринћанима 2:14; 3:1; 15:45; Ефесцима 1:3; 5:19; Колошанима 1:9; 3:16). Дух је елемент у човеку који му даје способност да има близак однос са Богом. Где год је реч "дух" поменута, односи се на нематеријалан део човека који укључује његову душу.

Реч "душа" се не односи само на нематеријални део човека већ и на материјални. Као што човек није "дух," о јесте душа. У свом најосновнијем значењу реч "душа" значи "живот." Међутим, Библија говори о нечем поред "живота", о другим сферама. Једна од тих сфера је човекова спремност да греши (Лука 12:26). Човек је природно зао и његова душа је заражена због тога. Животни принцип је уклоњен у моменту физичке смрти (Прва Мојсијева 35:18; Јеремија 15:2). "Душа" као и "дух," је центар многих духовних и емотивних искустава (Јов 30:25; Псалам 43:5; Јеремија 13:17). Где год да се реч "душа" користи, може да се односи на целу особу, живу или после смрти.

"Душа" и "дух" су слични по начину на који се користе у духовном животу верника. Различити су по својим референцама. "Душа" је човеков хоризонтални поглед на свет. "Дух" је човеков вертикалан поглед на Бога. Битно је да шватимо да обоје упућује на нематеријални део човека, али се само "дух" односи на човеков ход са Богом. "Душа" се односи на човеков ход у свету, и материјалном и нематеријалном.Врати се на Српску страну

Шта је разлика између душе и духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries