settings icon
share icon
Питање

Ко су били синови Божији и ћерке човечије према Првој Мојсијевој 6:1-4?

srpski
Одговор


Прва Мојсијева 6:1-4 нам каже: "А кад се људи почеше множити на земљи и кћери им се народише. Видећи синови Божији кћери човечије како су лепе узимаше их за жене које хтеше. А ГОСПОД рече: "неће се дух мој до века прети са људима, јер су тело; нека им још сто и двадесет година." А беше тада дивова( Непхилим) на земљи; а и после, кад се синови Божији састајаху са кћерима човечијим, па им оне рађаху синове; то беху силни људи, од старине на гласу." Постоји неколико предлога о томе ко су били синови Божији и зашто су деца коју су имали са ћеркама човечијим, израстали у расу дивова ( то значи реч Непхилим).

Три главна погледа на идентитет "синова Божијих" су: (1) то су били пали анђели, или (2) то су били моћни људски владари, или (3) то су били божански потомци Сета који су се женили са злим потомцима Каина. Оно што даје тежину погледу (1) је чињеница да у Старом завету израз "синови Божији" се увек односи на анђеле (Јов 1:6; 2:1; 38:7). Потенцијални проблем са погледом (1) је чињеница да Матеј 22:30 указује на то да се анђели не жене. Библија нам не даје разлог да верујемо да анђели имају род, или да су у стању да се репродукују. Поглед (2) и (3) немају овај проблем.

Слабост погледа (2) и (3) је у томе да ако се обичан мушкарац ожени обичном женом, тада нема разлога да њихово потомство буду "дивови" или "од старина на гласу, силни људи." Даље, зашто би Бог одлучио да направи Потоп на земљи (Прва Мојсијева 6:5-7) када Бог нкада није забранио моћним људима или потомцима Сета да се жене да женама које су биле Каинови потомци. Долазећи суд у Првој Мојсијевој 6:5-7 је повезан са оним што се догодило у Првој Мојсијевој 6:1-4. Само сраман, перверзан брак палих анђела са људским женама може да оправда овако страшан суд.

Верујем да поглед (1) је можда најближи истини. Да, интересантна је “супротност” да се каже да су анђели бесполни а онда да се каже да су “синови Божији” били пали анђели који су се множили са људским женама. Међутим, иако су анђели духовна бића (Јеврејима 1:14), они могу да се појаве у људском, физичком облику (Марко 16:5). Људи Содома и Гоморе су желели да имају секс са два анђела која су била са Лотом (Прва Мојсијева 19:1-5). Могуће је да анђели узму људски облик, чак до тачке да копирају љдску сексуалност – и вероватно и репродукцију. Зашто пали анђели ово не раде чешће? Изгледа да је Бог затворио пале анђеле који су починили овај зли грех, тако да други пали анђели не би урадили исто (као што је описано у Јуди 6). Рани Јеврејски интерпретатори, апокрифи и псеудопигрифни списи су једнодушни по питању тога да су пали анђели "синови Божији" поменути у Првој Мојсијевој 6:1-4. Ово у сваком случају на затвара дебату. Међутим, поглед да Прва Мојсијева 6:1-4 подразумева да су пали анђели ти који ступају у брак са људским женама има јаку контекстуалану, граматичку и историјску основу.Врати се на Српску страну

Ко су били синови Божији и ћерке човечије према Првој Мојсијевој 6:1-4?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries