settings icon
share icon
Питање

Која су библијска решења за решавање брачних проблема?

srpski
Одговор


Брак је најинтимнији однос који два људска биц́а могу искусити, одмах после односа са Богом. Брак открива најбоље и најгоре код вец́ине људи, јер се две одвојене особе боре да живе као „једно тело“ (Матеј 19:6; Марко 10:8). У корену вец́ине брачних проблема је себичност. Када један или оба партнера одлуче да живе као да његове или њене потребе заслужују врхунску пажњу, долази до сукоба.

Постоје посебни стихови који говоре о понашању и мужева и жена. Неки од њих су 1. Петрова 3:1-8, Колошанима 3:18-19 и Титу 2:3-5. Иако се не односи директно на брак, Филипљанима 2:3-13 је одличан рецепт за решавање брачних проблема. Овај одломак нам говори да усвојимо став који је Христ показао када је оставио по страни своја права и привилегије као Божији Син и дошао на земљу као понизни слуга. Стихови 3 и 4 кажу: „ Не чините ништа из надметања или из сујетног частољубља, него у понизности сматрајте један другога већим од себе, не гледајте свако само на своје, него свако нека гледа на оно што се других тиче.“ Када се ово упутство примени на брак, скоро свака препрека се може превазиц́и.

Наравно, тражење савета од пастора или хришц́анског брачног саветника је библијски начин(Пословице 19:20). Добијање савета је одличан начин да се разбију заблуде о брачним улогама, да се ситуација сагледа из другог угла и да се направи разлика између Божијих мерила и стандарда овог света.

Ефесцима 5:21-33 даје конкретна упутства и за мужеве и за жене. Муж треба да воли своју жену „као што је Христос заволео Цркву и самог себе предао за њу“ (стих 25). Таква самопожртвована љубав ствара атмосферу у којој жена може лакше да се потчини мужевљевом вођству. Када је муж посвец́ен показивању љубави према својој жени, а жена вољно дозволи свом мужу да води, брак ц́е бити успешан.

Такође је мудро обратити посебну пажњу на стихове непосредно пре конкретних упутстава за брак. Ефесцима 5:18-21 каже: „ И не опијајте се вином, у чему је раскалашност, него се пуните Духом,

говорите један другом у псалмима, и химнама, и духовним песмама, певајте и појте Господу у срцу своме. Захваљујте свагда за све Богу и Оцу у име Господа нашега Исуса Христа, покоравајте се један другом у страху пред Христом."

Обратите пажњу на све наредбе које претходе упутству за брак. Сви хришц́ани треба да:

• одбију да се напијају
• буду испуњени Духом
• подстичу једни друге
• певају химне и песме хвале
• имају став непрекидног слављења
• живе у духу захвалности
• вољно се потчињавају један другом

Пропустили бисмо важну истину ако не узмено у обзир практична упутства из предходних стихова и одемо директно на упутства о браку. Када сваки супружник примени ту истину на свој лични живот и настоји да стави свој однос са Господом у први план, проблеми у браку ће отићи у задњи план. Када два посвец́ена хришц́анина намеравају да траже Божије срце и следе Његову вољу без обзира на све, нема проблема који неће моћи да реше.

EnglishВрати се на Српску страну

Која су библијска решења за решавање брачних проблема?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries