settings icon
share icon
Питање

Шта значи бити роб греха?

srpski
Одговор


У духовном смислу сви су робови греха. Или смо робови греха, што је наше природно стање, или смо Христово робови. Писци Новог завета су драговољно објавили да су Христови робови. Павле започиње своје писмо Римљанима описујући себе као „служитеља Христа Исуса" (Римљанима 1:1) а усвом писму Титу: „Павле, служитељ Божији" (Титу 1:1). Јаков почиње своју посланицу на исти начин: „Јаков, служитељ Бога и Господа Исуса Христа" " (Јаковљева 1:1). Већина превода каже „слуга" у овим одељцима, али грчка реч доулас дословно значи „роб".

У Јовану 8:34 Исус дословно говори неверним фарисејима: „Заиста, заиста, кажем вам, да је сваки — ко греши — роб греха." Јаков користи аналогију роба и његовог слуге да би изнео поенту да се роб покорава свом господару јер му припада. Робови немају своју вољу. Они су дословно робови својих господара. Када је грех наш господар, не можемо да му се одупремо. Али по Христовој сили да преважиђемо силу греха „стављени смо у службу праведности" (Римљанима 6:18). Када једном дођемо Христу у покајању и примимо опроштај греха, добијемо Светог Духа који живи у нама. По његовој сили смо у стању да се одупремо греху и постанемо робови праведности.

Исусови ученици припадају Њему и желе да раде оно што је Њему угодно. То значи да су Божија деца Богу послушна и живе ослобођени сталног греха. Ово можемо зато што нас је Исус ослободио од ропства греха (Јован 8:36), и по томе више нисмо под смртном казном и одвојени од Бога.

Римљанима 6:1–23 иде и даље по питању ове идеје роба и слуге. Као хришћани не треба да наставимо у сталном греху јер смо мртви греху. Римљанима 6:4 каже да пошто смо сахрањени и васкрсли са Христом сада можемо да ходамо у потпуно новом животу за разлику од неверника који је и даље роб греха. Римљанима 6:6 даје каже да пошто знамо да је наше старо ја распето са Њим тако да смо слободни од старог грешног тела, не би више требало да будемо робови греха. А Римљанима 6:11 каже да треба да сматрамо да смо мртви греху а живи Богу у Христу Исусу.

Бог нам је заповедио да не дозволимо да грех влада у нашим телима, да се покоровамо његовим пожудама, већ да представимо себе Богу као оруђе праведности (Римљнима 6:12–14). У Римљанима 6:16-18 речено нам је да смо робови ономе коме се покоравамо, било греху, или праведности. Треба да будемо Божији робови и од Њега да примимо дар посвећења и вечног живота. Ово радимо јер је плата за грех смрт, али је бесплатни Божији дар вечни живот у Христу Исусу нашем Господу (Римљанима 6:23).

Апостол Павле, писац посланице Римљанима даље говори да зна колико је тешко да не живимо у греху јер се борио са тим и пошто је постао Христов следбеник. Ово је битно за све хришћане да знају. Иако смо сада ослобођени казне греха и даље живимо у присуству греха све док живимо на земљи. Једини начин да будемо ослобођени силе греха је путем силе Светог Духа који је верницима дат у тренутку када се поуздају у Христа (Ефежанима 1:13–14), и тиме смо запечаћени у Христу као залог нашег наслеђа као Божије деце.

Присуство Светог Духа у нашим животима значи да, како растемо у вери и волимо Бога све више сваки дан, имамо снагу да се одупремо греху све више. Кроз деловање Светог Духа добили смо снагу да се одупремо греху, да не подлегнемо искушењу, и да живимо у складу са Божијом Речи. Стални греси ће нам постати одвратни, и видећемо како се мењамо тако да не желимо да радимо било шта што би могло да угрози наш однос са Богом.

Римљанима 7:17—8:2 је предивно охрабрење верницима јер нам је речено да чак и када грешимо, нема више осуде јер смо у Христу Исусу. 1. Јованова 1:9 нас уверава да када згрешимо као хришћани, ако исповедимо свакодневно своје грехе Господу, да је веран и праведан и да ће нас очистити од греха да бисмо могли да наставимо да живимо у исправном односу са Њим. Апостол Павле нас подстиче и опомиње кроз целу посланицу Ефежанима да ходамо као деца светлости, да волимо једни друге као што нас Христос воли, и да научимо шта је то што је Богу угодно и да то практикујемо (Ефежанима 2:1–10; 3:16–19; 4:1–6; 5:1–10). У Ефежанима 6:10–18 Павле нам показује како да будемо снажни у Господу и да се обучемо у сав Божији оклоп сваки дан да бисмо могли да се супротставимо ђавољим замкама.

Када себе предамо да као Христови следбеници растемо и сазревамо у вери свакодневно читајући и проучавајући Божију Реч, проводећи време у молитви са Њим, видећемо да смо све јачи у сили Светог Духа да се осупремо греху. Свакодневне победе над грехом које имамо у Христу охрабриће нас и ојачати и показати на моћан начин да више нисмо робови греха већ Божији робови.Врати се на Српску страну

Шта значи бити роб греха?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries