settings icon
share icon
Питање

Да ли је пасти у Духу библијски концепт?

srpski
Одговор


Обично се „падање у Духу“ дешава када слуга Божији положи руке на неког и та особа падне на под наводно због обузетости силом Светог Духа. Они који практикују „падање у Духу“ користе библијски одељак који говори о томе да су људи били „као мртви“ (Откривење 1:17) или да су пали на лице (Језекиљ 1:28; Данило 8:17-18, 10:7-9). Међутим, постоји доста супротности између библијског падања на лице и практиковања падања у Духу.

1. Библијско падање ничице било је резултат онога што је особа видела у визији или неком догађају мимо уобичајених догађаја – као што је било Христово преображење (Матеј 17:6). У небиблисјком практиковању падања у Духу, особа реагује на додир друге особе или на покрет говорникове руке.

2. Библијски случајеви су били ретки и малобројни, и дешавали су се само понекад у животима неколицине. Што се тиче феномена „падања у Духу“, падање је нешто што се понавља, и то је искуство које многи имају.

3. У небиблијским случајевима људи падају на лице у страхопоштовању у односу на оно што виде. У „падању у Духу“, пада се назад, било као реакција на покрет говорникове руке, било додира црквеног вође (или у неким случајевима су и гурнути).

Не тврдимо да су сви примери падања у Духу лажне реакције на додир или гурање. Многи људи тврде да су доживели енергију или силу која их је гурнула. Међутим, не налазимо библијске основе за овај концепт. Можда постоји нека енергија или сила које су ту укључене, али ако је тако, веома је могуће да она није од Бога и није резултат деловања Светог Духа.

Није добро што су људи преузели такве бизарне лажи које не дају духовне резултате уместо да трагају за практичним плодовима које нам даје Дух ради прослављања Христа (Галатима 5:22-23). Бити испуњен Духом се не доказује тим лажним представама, већ животом у коме се прелива Божија Реч на такав начин који се манифестује у слављење, захваљивање и послушност Богу.Врати се на Српску страну

Да ли је пасти у Духу библијски концепт?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries