settings icon
share icon
Питање

Да ли Библија подучава ситуациону етику?

srpski
Одговор


Ситуациона етика је виђење моралне етике која држи да је моралност деловање одређено контекстом. Ситуациона етика тврди да ако постоји добро и зло, да су одређени само жељеним ишодом за ту ситуацију. Ситуациона се разликује од моралног релатвизма по томе што морални релативизам тврди да не постоји добро и зло. Ситуациона етика поставља етички код по коме потребе одређене ситуације одређују шта је добро а шта није.

Библија је, од почетка до краја истинита, доследна, и примењива. Да ли Библија поучава, упозорава или чак нагиње ка заступању ситуационе етике? Кратак одговор је: „Не". Размотрићемо три принципа: 1) Бог је творац и одржитељ свега. 2) Цела Божија Реч је истина. Чак и они делови који нам се не свиђају или их не разумемо. 3) Оно што је исправно и неисправно су одређени тиме ко Бог јесте.

1. Бог је творац и одржитељ. Ситуациона етика тврди да је моралност одређена околином или околностима. Божија Реч каже да је моралност одређена Божијом сувереношћу, пошто је творац и одржитељ. И то није ствар семантике већ је чињеница. Чак и када би Бог дао заповест једној групи људи а то забранио другој, одлука да ли је то добро или није, етички или није, није базирана на ситуацији, већ на Божијој заповести. Бог има ауторитет да води шта је исправно а шта није. Римљанима 3:4 каже: „Пре ће бити да се Бог покаже истинит, а сваки човек лажа".

2. Цела Божија Реч је истина. Сугерисати да Библија заступа ситуациону етику би имплицирало да у њој постоје грешке. То није могуће. То је немогуће због броја 1, Бог је творац и одржитељ.

3. Исправно и неисправно су дефинисани тиме ко Бог јесте. Љубав је Божија природа. Он дефинише шта је љубав не оним што чини, него једнставно оним ко Он јесте. Библија каже: „Бог је љубав" (1. Јованова 4:16). Љубав је несебична и има обзира према другима, никада не тражи своју славу или задовољство (1 Коринћанима 13). Због тога ко је Бог, Библија коју је Бог дао и која је цела истинита, не може да садржи етички систем који би сам по себи пркосио Божијој природи. Ситуациона етика смишља шта је исправно а шта није да би задовољила већину или једну особу из себичности. Љубав је супростност томе. Љубав тежи да охрабри и изгради друге људе.

Два основна проблема у вези са ситуационом етиком су реалост апсолутне истине и концепт праве љубави. Библија подучава апсолутну истину, која тврди да је Свети Бог предодредио шта је исправно а шта неисправно. И љубав – Божија дефиниција праве, искрене, истините љубави – не оставља простор за себичне и нечисте мотиве. Чак и ако неко каже да ситуација захтева несебичност, то је и даље људска одлука а не Божија. Разлози због којих човек одређује шта је најбоље, без праве љубави су у корену себични.

Шта се дешава када ствари изгледају као да су исправне али Бог каже да нису? Морамо да се поузадмо у Божију сувереност и да „знамо да Бог све помаже на добро онима који га љубе, који су по његовој одлуци позвани" (Римљанима 8:28). Ако припадамо Христу, Бог нам је дао Свога Духа (Јован 16), и преко Њега можемо да разумемо шта је исправно а шта није. Кроз Њега смо убеђени, охрабрени, и вођени ка праведности. Велика жеља да знамо истину, заједно са трагањем за Богом, биће награђена Божијим одговором: „ Блажени су гладни и жедни праведности, јер ће се они наситити" (Матеја 5:6).Врати се на Српску страну

Да ли Библија подучава ситуациону етику?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries