settings icon
share icon
Питање

Да ли су хришћани грешници, свеци или обоје?

srpski
Одговор


Хришћани су и грешници и свеци. Сва људска биц́а су грешници јер смо рођени у греху. Али нису сви људи свеци. Према Библији, светац није неко ко је чинио чудеса, нити је неко кога је црква или организација прогласила свецем. Реч преведена као „светац" у Новом завету, хагиос, дословно значи „свети, физички чист; морално непорочан или религиозан; свечано освец́ен; свет." У контексту новозаветних одломака, свеци су они који припадају телу Христовом и су спашени благодац́у кроз веру (Ефесцима 2: 8–9). Другим речима, светац је друга реч за хришц́анина, истинског верника Господа Исуса Христа.

Библијска истина је јасна, сви су рођени у греху и сви имају грешну природу. Свето Писмо каже да је Бог створио човечанство изворно добро и без грешне природе: „ Потом рече Бог: Да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми… И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га; мушко и женско створи их. "(1. Мојсијева 1: 26–27). Међутим, 1. Мојсијева 3, бележи пад Адама и Еве кроз који је грех ушао у два претходно безгрешна створења. А када су им се родила деца, њихова гешна природа је пренета на њихово потомство. Дакле, свако људско биц́е је грешно.

Свеци с друге стране, нису рођени као свеци; постају свеци кроз ново рођење. Будуц́и да смо сви „ сагрешили и изгубили славу Божију"(Римљанима 3:23), свима нам је потребан духовни препород, без којег ц́емо остати у свом грешном стању током целе вечности. Али Бог је у својој великој милости и благодати обезбедио (једини) начин на који један грешник може да постане светац – кроз Господа Исуса Христа, који је дошао „да да свој живот као откуп за многе" (Матеј 20:28). Када признамо своју потребу за Спаситељем од греха и прихватимо Његову жртву на крсту за нас, постајемо свеци.

Не постоји хијерархија међу свецима. Сви који припадају Христу по вери су свеци и нико од нас није „светији" од наше хришц́анске брац́е и сестара. Апостол Павле, који није ништа више светац од најнепознатијег хришц́анина, започиње своје прво писмо коринтској цркви као: „ освећенима у Христу Исусу, позванима светима, са свима који призивају име Господа нашег Исуса Христа на сваком месту и њиховом и нашем "(1. Коринц́анима 1: 2, италик додат). У овом стиху, хагиос је преведен са „свеци", „свети" и „посвец́ен" у различитим библијским верзијама, што доводи до непогрешивог закључка да су сви који су икада призвали Христа за спасење, свети које је Господ осветио. Сви смо ми „суграђани светих и домаћи Божији" (Ефесцима 2:19).

Ми нисмо свеци јер нас је црква прогласила свецима, нити можемо да зарадимо нашу светост. Међутим, једном када смо спашени вером, позвани смо на одређено понашање које одговара нашем позиву као Божијих светаца. „ Него по Свецу који вас је позвао, и ви будите свети у свему живљењу. Јер је писано: 'Будите свети, јер сам ја свет' "(1. Петрова 1: 15–16). Светитељи нису безгрешни, али животи светаца одражавају стварност Христовог присуства у нашим срцима: „ Јер кроз Њега живимо, и мичемо се, и јесмо" (Дела апостолска 17:28).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли су хришћани грешници, свеци или обоје?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries