settings icon
share icon
Питање

Да ли је путпуно посвећење/ безгрешно савршенство могуће у овом животу?

srpski
Одговор


Ефесцима 4:13 каже да су духовни дарови дати да изграде Христово тело „док сви не дођемо до јединства у вери и познању Сина Божијег, до савршеног човека, до пуне мере Христовога раста". Неки преводи говоре да ћемо постати „савршени" , и зато, неки људи погрешно мисле да можемо да досегнемо безгрешно савршенство у овом животу. Библија говори да, докле год смо у телу, борићемо се са грешном природом (види Римљанима 7:14-24). Нико неће бити „савршен" (безгрешан) док не дође на небо.

Реч која се преводи са „зрео" у Ефесцима 4:13 је грчка реч телеиос.Користи се у целом Новом завету у значењу „савршен", „потпун",„ потпуно израстао" и „зрео". Оно што нас Ефесцима 4:13 учи је да, што више растемо у Христу, то смо јачи и уједињенији као црква. Овај стих не подучава да ћемо да престанемо да грешимо.

Други одломак које понекад доводи до забуне је Колошанима 1:28, који каже, у неким преводима, да Павле жели да „сваког човека постави савршеним у Христу". Такође, у Колошанима 4:12, Павле се моли да „стојимо као савршени и потпупо осведочени могли остати у свему што је воља Божија". У оба стиха, реч савршен треба да буде преведена као „зрео", „дорастао", а не „савршен" у контексту недостатка греха.

Као људска бића, ми се налазимо под клетвом Адама у овом свету. Без обзира колико се трудили да не грешимо, ми ћемо и даље грешити против Бога. Апостол Павле је укорио Петра што је показивао пристрасност (Галатима 2:11-13). Касније у својој служби, Павле се назива „првим међу грешницима" (1. Тимотеју 1:15). Петар, Јаков, Јован и Павле су сви признали да нису савршени. Како ти и ја можемо да тврдимо било шта другачије?

Право савршенство неће доћи до Узнесења цркве, када ћемо срести Христа у ваздуху (1. Солуњанима 4:17). Тада ћемо примити нова тела (Филипљанима 3:20, 21; 1. Коринћанима 15:54). Изаћићемо пред Христов суд (2. Коринћанима 5:10) где ће се судити нашим делима и биће додељене награде (1. Коринћанима 3:9-15). Тада ћемо живети заувек и владати са Христом у безгрешној савршености.Врати се на Српску страну

Да ли је путпуно посвећење/ безгрешно савршенство могуће у овом животу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries