settings icon
share icon
Питање

Шта су то знаци последњих времена?

srpski
Одговор


Матеј 24:5-8 нам даје неколико важних идеја тако да можемо да разаберемо приступ последњим временима: “Гледајте да вас ко не заведе. Јер ће многи доћи у моје име говорећи: ' ја сам Христос' и многе ће завести. А чућете и гласове о ратовима. Пазите, не плашите се; јер то мора да буде, али још није крај. Јер ће устати народ на народ и царство на царство и биће глади и куге и земљотреса по разним местима.” Пораст броја лажних месија, пораст броја ратова, пораст глади, куге и природних катастрофа – све ово су “знаци” последњих времена. Чак и у овом пасусу, нам је ипак дато упозорење. Не треба да смо обманути (Матеј 24:4), зато што су ови знаци смо почетак порођајних болова (Матеј 24:8), крај тек треба да дође (Матеј 24:6).

Многи интерпретатори указују на сваки земљотрес, сваки политички преврат и сваки напад на Израел као сигуран знак да се последња времена убрзано приближавају. Док су ови догађаји знаци да се последња времена приближавају, они нису и неопходно показатељи да су последнај времена дошла. Апостол Павле упозорава да ће полседњи дани донети значајно повећање лажних учења. “А Дух изричито каже да ће у последња времена неки отступити од вере, обратиће пажњу на варљиве духове и демонске науке” (Прва Тимотеју 4:1). Последњи дани су описани као “опасна времена” због повећања злог карактера људи који се свесно “одупиру истини” (Друга Тимотеју 3:1-9; види такође Друга Солуњанима 2:3).

Други могући знаци укључују поновну градњу Јеврејског храма у Јерусалиму, повећано непријатељство према Израелу и напредак ка једној светској влади. Најистакнутуији знак последњих времена, је, међутим, Израелска нација. 1948 године, Израел је поново признат за независну државу први пут још од 70. године нове ере. Бог је обећао Авраму да ће његово потомство имати Канан као “вечну државу” (Прва Мојсијева 17:8), и Језекиљ је пророковао физичко и духовно васкрсење Израела (Језекиљ 37). Да Израел као нација има своју земљу је битно у светлу пророштава о последњим временима, због Израеловог истакнутог положаја у ескатологији (Данијел 10:14; 11:41; Откривење 11:8).

Имајући ове знаке на уму, можемо да будемо мудри и да имамо разабирање у погледу очекивање последњих времена. Међутим, не треба да тумачимо било који од ових појединачних догађаја као јасан показатељ да ће последња времена брзо доћи. Бог нам је дао довољно информација да можемо да будемо спремни, али недовољо да би могли да постанемо арогантни.Врати се на Српску страну

Шта су то знаци последњих времена?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries