settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о томе како се носити са супарништвом између брац́е и сестара?

srpski
Одговор


Супарништво међу брац́ом и сестрама сеже скоро до почетка времена, почевши од прва два брата поменута у Светом писму, Кајина и Авеља. У Библији налазимо друге ривале брац́е и сестара, укључујуц́и Исмаила и Исака, Исава и Јакова, Лију и Рахелу, Јосифа и његову брац́у и Авимелеха и његову брац́у. У сваком случају, супарништво међу брац́ом и сестрама довело је до тога да једно или више брац́е и сестара предузму непромишљене, грешне радње.

Бог жели да брац́а и сестре живе у хармонији и љубави једни с другима (Псалам 133:1). Братска љубав се користи као пример како верници треба да се опходе једни према другима (Јеврејима 13:1; 1. Петрова 3:8). Знамо, међутим, да не живимо увек онако како би требало и да ривалство међу брац́ом и сестрама постоји. Брац́а и сестре долазе у сукоб, свађају се једни с другима, лажу и варају једни друге и генерално се понекад ужасно односе једни према другима.

Посао родитеља је да васпитава децу да буду слична Христу, тако да треба да видимо шта је Исус рекао да је важно у вези понашања и опхођења према другима.

Исус је рекао да су две најважније заповести љубав према Богу и љубав према ближњем (Матеј 22:36–40). Знамо да је Исус намеравао да ближњи означавају оне који су нам у близини, а нико није ближе од наше рођене брац́е и сестара. Дом треба да буде место где деца уче да воле једни друге. „Љубав све грехе покрива“ (Приче Соломонове 10:12), укључујуц́и узроке ривалства међу брац́ом и сестрама.

Супарниђтво међу брац́ом и сестрама може произац́и из љубоморе, себичности и родитељске пристрасности (стварне или перципиране). Чини се да је ривалство између Кајина и Авеља било узроковано Кајиновом љубомором због прихватања Авељове жртве (1. Мојсијева 4:3–5). Убилачко ривалство међу брац́ом и сестрама у Гидеоновој породици било је узроковано Абимелеховом себичном жељом да влада као краљ (Судије 9:1–6). Супарништво међу Јаковљевим синовима било је подстакнуто Јаковљевим фаворизовањем Јосифа (Постанак 37:3–4).

Узроци ривалства међу брац́ом и сестрама могу се превазиц́и љубазношц́у, поштовањем и наравно, љубављу ( 1. Коринц́анима 13:4–7 ). Родитељи треба да инсистирају на томе да се њихова деца опходе једни према другима с љубазношц́у, поштовањем и љубављу — а родитељи би требало да буду узор истог.

Свето писмо нас учи како да се односимо једни према другима. Ефесцима 4:31–32 говори о неколико негативних понашања које треба избегавати и позитивном понашању које треба култивисати: „Уклоните из своје средине сваку горчину, срџбе, вику и вређање, као и свако друго зло. Будите добри једни према другима, милосрдни, праштајте један другоме, као што је Бог у Христу опростио вама.” Такође, од помоц́и је Филипљанима 2:3–4: „Ништа не чините ради себичног истицања, нити из безвредног частољубља, него у понизности сматрајте једни друге вечим од себе.” Прича о Јосифу и његовој брац́и у почетку укључује супарниђтво између брац́е које је засновано на љубомори и мржњи, а Јосифу се дешавају неке ужасне ствари. Али прича има срец́ан крај. У ствари, испоставља се да прича о Јосифу говори о братској љубави, праштању и Божјој доброти и суверенитету (видети 1. Мојсијева 37–50). Јосифово опхођење према његовој брац́и у последњем поглављу 1. Мојсијеве је добар пример љубазности, понизности и љубави.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о томе како се носити са супарништвом између брац́е и сестара?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries