settings icon
share icon
Питање

Шта је шинтоизам?

srpski
Одговор


Шинтоизам је искључиво јапанска религија, а њено порекло потиче из древне јапанске историје. То је једна од најстаријих светских религија. Јапанци јако воле своју земљу и верују да су јапанска острва била прва божанска творевина. У ствари, шинтоизам подучава да ниједна друга земља није божанска, чинећи Јапан јединственим на свету. Није изненађујуће што шинтоизам није популаран ван Јапана.

Две основне доктрине шинтоизма су да је Јапан земља богова и да су његови људи потомци богова. Идеја о божанском пореклу Јапанаца, као и божанском пореклу земље дало је подстицај веровању о супериорности над другим земљама и народима. Са изузетком неколико одређених секти шинтоизма, религија нема оснивача, свете списе или ауторитативни систем вредности. Службе се обављају у једном од бројних светилишта у Јапану, иако многи Јапанци имају олтаре у својим домовима који су посвећени једном или већем броју божанстава.

Реч „шинто" долази од кинеске речи Шен-тао , која значи „пут богова". Главна одлика шинтоизма је појам о ками, концепт свете моћи у живим и неживим бићима. У шинтоизму постоји јак осећај о присуству богова и духова у природи. Богови шинтоизма сувише су бројни да би се груписали по хијерархији, али богиња сунца Аматерасу је јако поштована и њен велики империјални храм налази се 200 миља југозападно од Токија. Шинтоизам подучава да је и сам јапански народ потекао од ками.

Шинтоизам није, ни по чему, усклађен са библијским хришћанством. Прво, идеја да јапански народ и њихова земља имају предност над другима супротставља се библијском учењу да су Јевреји Божији изабран народ: „Јер си ти свет народ Господу, Богу своме; тебе је изабрао Господ, Бог твој, да му будеш народ који припада њему мимо свих народа на земљи" (Поновљени закон 7:6). Међутим, иако су Јевреји Божији изабрани народ, они никада нису били одрђени као бољи од било ког другог, а Библија не подучава да су они дошли директно од богова.

Друго, Библија је јасна да нема много богова,већ један Бог: „Ја сам Господ, и нема другог, осим мене нема бога" Исаија 45:5. Библија такђе подучава да Бог није безлична сила, већ Отац пун љубави и бриге према онима који Га се боје (2. Коринћанима 6:17-18).Он сам је створио свемир и Он сам влада над њјим. Идеја о боговима који насељавају стене, дрвеће и животиње комбинује две различите лажне доктрине: политеизам (веровање у много богова) и анимизам (веровање да су богови присутни у објектима). Ово су лажи од оца лажи, Сатане, који „иде около као лав који риче тражећи кога да прождере" (1. Петрова 5:8).

Треће, шинтоизам подстиче понос и осећање супериорности у јапанском народу; такав елитизам осуђен је у Библиј. Бог мрзи понос, јер то је баш ствар која спречава људе да Га траже целим срцем (Псалам 10:4). Поред тога, подучавање основне доброте и божанског порекла јапанског народа одвраћа их од потребе за Спаситељем. Ово је природна последица претпоставке да је нечија раса божанског порекла. Библија непорециво тврди да су „сви згрешили И тако су лишени славе Божије" (Римљанима 3:23), да нам је свима потребан Спаситељ, Господ Исус Христос и да „нема спасења ни у једном другом, нити има другог имена под небом, даног људима, у ком треба да нађемо спасење" (Дела 4:12).

Док шинтоизам подучава да ками може да комуницира са онима који су постали вредни кроз ритуално прочишћење, Бог Библије обећава своје присуство код сваког ко Њега призове због опроштења. Никаква количина личног очишћења (један облик спасења по делима) неће учинити особу вредном Божијег присуства. Само вера у проливену крв Исуса Христа на крсту може да постигне очишћење од греха и учини да нас свети Бог прихвати. „Онога који није знао греха Бог је учинио грехом за нас, да ми у њему постанемо праведност Божија" (2. Коринћанима 5:21).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је шинтоизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries