settings icon
share icon
Питање

Шта је доктрина Семена змије?

srpski
Одговор


Доктрина семена змије је веровање засновано на лошем библијском тумачењу и празноверју. То је примарни доктринарни извор за оне који желе да користе Свето писмо да оправдају расне предрасуде. Доктрина семена змије је такође уско повезана са другим погрешним веровањима као што су Покрет хришц́анског идентитета и доктрина Кенита. Као и многа лажна веровања, има уграђен одбрамбени механизам; односно свако ко се са тим не слаже оптужен је да је змијин син. Један од највећих проблема са доктрином змијског семена је тај што се она толико ослања на предрасуде и изопачено библијско тумачење, због чега може бити веома тешко да се о њој говори рационално.

Једноставно речено, доктрина змијског семена учи да Евин грех није била обична непослушност, вец́ сексуални контакт са змијом и да је Кајин био син Еве и ђавола. Кајинови потомци су, према овој идеји, синови Сатане, а то укључује вец́ину раса или група које заступник ове доктрине Семена змије, одлучи да не воли. Ова идеја је укорењена у сујеверним веровањима и посебно је популарна међу белим расистима и антисемитима; Унитарна Црква такође подржава ову идеју. Познати лажни пророци и лажни учитељи као што су Арнолд Мареј од Шепард Чапел и Вилијам Бранхам заступали су ту идеју. Иако идеју не треба критиковати када је погрешно примењена, прикладно је осудити идеју када она логично води у грех. Филозофија која учи да су неке расе или људи универзално сатански, попут доктрине змијског семена, је једна таква филозофија.

Они који подржавају идеју Семена змије, наводе многе одломке у Библији као доказ да је њихова идеја тачна. Готово без изузетка, ови „докази“ захтевају тумачење које је потпуно неприкладно контексту одломка. На пример, 1. Мојсијева 3:13 се често цитира, уз тврдњу да реч преведена „преварен“ или „обманут“ заиста значи „заведен“. Контекст и учени се не би сагласили. Пословице 30:20 метафорички пореде јело и сексуални неморал; ово је изузетно преувеличано од стране заступника доктрине Семена змије, као доказ да је пад био сексуалан. Други одломци укључују Јуду 1:14 и параболу о кукољу у Матеју, 13. поглавље. Они који верују у доктрину змијског семена уче да је Исусов опис „деце ђавола“ у овој параболи истинит у биолошком смислу. Опет, само онај ко покушава да унесе ово веровање у Библију видец́е то на овај начин; оно не проистиче природно из Светог писма.

У Библији постоје буквално десетине места где се ова лажна идеја подкрада, али свако од њих захтева да особа унапред верује у идеју Семена змије. Само читајуц́и одломак и говорец́и: „Ако претпоставите да је доктрина Семена змије истинита, онда то значи...“ особа може подржати ову лажну филозофију. Из тог разлога, свака расправа против доктрине змијског семена може бити тешка. Они који верују у то, тумаче Свето писмо кроз неку врсту „змијског семена“ и вероватно нец́е прихватити друга тумачења, без обзира на то колико су добро подржана контекстом и ученошц́у.

Постоје нека основна питања и контрадикторности својствене доктрини змијског семена која се могу користити да се покаже недостатак истине. На пример, Галатима 3:28 јасно се каже да раса и пол немају утицаја на наш положај пред Богом. Друга Петрова 3:9 каже да Бог жели да се сви спасу, а не „сви осим Кајинове деце“. Нигде у Светом писму нико није идентификован као „кенит“ или осуђен на основу тога што је из Кајинове лозе. Никада нас новозаветни писци не упозоравају на такве људе. Такође, поставља се питање како и зашто су такве особе преживеле поплаву. Доктрина претпоставља да је првобитни грех био сексуални, али не може да објасни зашто цео остатак Библије излаже поглед на свет где је првобитни грех био непослушност, а не сексуалност.

Филозофија семена змије је врло жалосна, јер директно и логично води до два главна проблема. Расизам је далеко најгори; веровање да су одређене расе непоправљиве нема позитивну примену. Једини могуц́и исход таквог погледа на свет су предрасуде и нетрпељивост. Такође постоји тенденција да се критичари доктрине змијског семена одбаце као „кенити“ у које филозофија верује. Арнолд Мареј је посебно крив за ову злоупотребу. На срец́у верника, Бог нам је дао извор у Светом писму који нам може показати истину. Довољно је да га прочитамо непристрасним и отвореним очима да бисмо пронашли праву мудрост.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је доктрина Семена змије?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries