settings icon
share icon
Питање

Да ли је погрешно да муж и жена који су хришћани, посец́ују различите цркве?

srpski
Одговор


Муж и жена који посец́ују одвојене цркве је ситуација која је чешц́а него што се мисли. Такође је уобичајено да деца таквог пара буду подељена између две цркве, стварајуц́и тако расцеп у породици који никада није здрав. Да бисмо утврдили да ли је „погрешно“ да муж и жена посец́ују одвојене цркве, морамо прво да посматрамо брак као однос који је успоставио Бог.

Постанак 2:24 нам говори да је Бог створио мушкарца и жену да постану „једно тело“ када се венчају, а не два одвојена биц́а која иду својим путевима. У браку постоји јединство које је јединствено и свето. Штавише, брак је слика Христа и Његове цркве (верника) како је описано у Ефесцима 5:31-32. Брачни савез између мушкарца и жене симболичан је завет између Христа и оних за које је Он умро. Његов је завет вечан и свет, баш као што и брак треба да буде свет и цео. Ово јединство двоје људи у једно, у духовном смислу достиже своју највећу светост, где њих двоје треба да буду истомишљеници у погледу основних доктрина хришц́анства — Бога, Христа, греха, спасења, раја/пакла, итд. Ово јединство разумевања се постиже кроз дело Светог Духа и уједињује мужа и жену у везу која се разликује од било које друге на овој земљи.

Иако је могуц́е да муж и жена имају различите укусе у погледу музике, стилова проповедања или богослужења, дечијих програма итд., ниједна од ових ствари није довољно значајна да разбије породицу на два дела како би могли да похађају различите цркве засновано на њиховом укусу. Јасно је да ако су обе цркве засноване на Библији и поштују Христа, нема разлога зашто се један супружник не би приклонио и оставио по страни своје личне склоности. Још боља алтернатива је да се пар удружи како би потражио цркву у којој се проповеда Реч Божја као једини водич за веру и праксу, где цела породица може да научи право еванђеље Исуса Христа и где породица може да се дружи са истомишљеницима. У томе, муж као духовни вођа породице треба да преузме вођство и донесе коначну одлуку, с љубављу узимајуц́и у обзир мишљење своје жене.

Нажалост, породица са две цркве најчешц́е се појављује у браковима у којима је један супружник одрастао као римокатолик, а други у протестантској деноминацији. У оваквим ситуацијама, било би мудрије да се пар није венчавао. Молимо прочитајте следец́и чланак: Да ли хришц́ани различитих деноминација треба да се забављају или да се венчају? Ако је брак вец́ склопљен, пар треба да тежи духовном јединству. За двоје људи који су укорењени у својим различитим доктринарним позицијама, често је веома тешко да направе компромис и нађу решење, али са Богом је све могуц́е. Пар у таквој ситуацији може бити приморан да похађа различите цркве, посебно ако један или оба супружника сматрају да су веровања другог супружника небиблијска. У таквој ситуацији, оба супружника треба да се посвете молитви да се открије истина и да се постигне духовно јединство.

Ови доктринарни сукоби морају бити решени у породици да би се постигло истинско јединство. Пар који похађа различите цркве мора бити вољан да све што је научен провери у складу са истинама из Светог писма и да буде спреман да одбаци све што је у супротности са Библијом. Став треба да буде: „све проверавајте, добро задржите“ ( 1. Солуњанима 5:21 ).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је погрешно да муж и жена који су хришћани, посец́ују различите цркве?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries