settings icon
share icon
Питање

Може ли хришћанин да слуша световну музику?

srpski
Одговор


То је дилема са којом се суочавају многи хришћани. Многи световни музичари су веома талентовани. Световна музика може да буде врло забавна. Има песама које се лако памте, оних које су врло дубоке, али и оних које носе позитивну поруку. При одлуци да ли да слушамо световну музику или не, треба да узмемо у обзир три фактора: сврху музике, њен стил и садржај неке песме.

1) Сврха музике. Да ли је музика настала само због слављења, или је Бог хтео да уз њу такође можемо да се опустимо и забавимо? Најпознатији музичар у Библији цар Давид музику је највише користио за слављење Бога (види Псалам 4:1; 6:1; 54; 55; 61:1; 76:1). Међутим, када је цар Саул био мучен злим духовима, звао би Давида му свира и тако би лакше подносио своју невољу (1. Самуилова 16:14-23). Израиљци су користили музичке инструменте за оглашавање узбуне (Немија 4:20) и када су хтели да изненаде непријатеља (Судије 7:16-22). У Новом завету апостол Павле подучава хришћане да охрабрују једни друге музиком: “Говорите један другом у псалмима, и химнама, и духовним песмама" (Ефесцима 5:19). По овоме видимо да главни циљ музике јесте слављење Бога, али Библија дозвољава њено коришћење и у друге сврхе.

2) Музички стил. Нажалост, музички стил може да изазове поделе међу хришћанима. Има оних који желе да певају само старе црквене химне. Неки хришћани опет више воле модернију музику. Има и оних којима је слављење најбоље уз рок музику. Различитост укуса код људи и постојање културолошких разлика неким хришћанима ништа не значе. Зато им никакав проблем не представља то што свој музички стил проглашавају библијским, а сваки други безбожним па чак и сатанистичким.

Библија нигде не осуђује неки музички стил нити игде проглашава неки музички инструмент безбожним. У њој се помињу бројни жичани и дувачки инструменти. Можда се нигде не помињу бубњеви, али зато налазимо разне врсте удараљки (Псалам 68:25; Јездра 3:10). Скоро свака модерна музичка форма је варијација или комбинација истих музичких инструмената који се свирају у у различитој брзини и такту. Нема библијске основе по којој би се иједна врста музике прогласила безбожном.

3) Садржај текста песме. Пошто ни сврха ни стил музике не одређују да ли хришћанин сме да слуша световну музику, мора се узети у обзир и текст песама. Иако се не односи на музику, Филипљанима 4:8 је одличан водич за одабир текста музике: "Уосталом, браћо, што год је истинито, што год је часно, што год је праведно, што год је чисто, што год љубазно, што год је на добру гласу, ако је каква врлина, ако је каква похвала, на то мислите.” Ако треба да мислимо на такве ствари, сигурно ћемо их тражити у музици и текстовима. Могу ли текстови у световним песмама бити истинити, часни, чисти, праведни, љубазни и хвале вредни? Ако наиђемо на песму са таквим текстом, није погрешно да је слушамо.

Ипак, већи део световне музике не испуњава тај стандард. У њој се често величају неморал и насиље, а омаловажава чистота и интегритет. Ако нека песма велича ствари које Бог осуђује, хришћанин не треба да је слуша. Међутим, има песама које, иако не помињу Бога, говоре о божанским вредностима као што су искреност, чистота и интегритет. Ако нека љубавна песма говори о светости брака и правој љубави а не помиње Библију и Бога, хришћанин може да је слуша и ужива у њој.

Оно што нека особа дозволи да јој окупира мисли ће пре или касније да утиче на њене речи и дела. То је мото који стоји иза Филипљанима 4:8 и Колошанима 3:2 – успоставити здрав начин размишљања. Друга Коринћанима 10:5 каже да “заробљавамо сваку мисао - за послушност Христу”. Ти стихови дају јасну слику о музици коју не треба да слушамо.

Најбоља музика је она која узвисује и прославља Бога. Талентовани хришћански музичари стварају своју музику у готово свим жанровима, од класике па до рока, репа и регеа. Ниједан музички правац није сам од себе погрешан. Оно што одређује да ли је нека песма прихватљива за хришћане је њен текст. Треба избегавати све оно што нас у мислима и делима одвлачи од Бога.Врати се на Српску страну

Може ли хришћанин да слуша световну музику?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries