settings icon
share icon
Питање

Да ли ће постојати друга шанса за спасење после смрти?

srpski
Одговор


Иако је идеја о другој шанси за спасење привлачна, Библија јасно каже да је смрт крај свих прилика. Јеврејима 9:27 нам каже да када умремо, суочавамо се са судом. Тако, док год је особа жива, има другу, трећу, четврту, пету итд ….шансу да прихвати Христа и буде спашена (Јован 3:16, Римљанима 10:9-10; Дела 16:31). Када особа умре, не постоје друге прилике. Идеја о чистилишту, месту где људи иду после смрти да плате за своје грехе, нема библијску основу, већ је традицијиа Римокатоличке цркве.

Да би се разумело шта се дешава неверницима, пошто умру, погледаћемо Откривење 20:11-15 које описује велики Бели престо суда. Овде се дешава отварање књига „и мртвацима се судило на основу онога што је написано у књигама - по делима њиховим.“ Књиге садрже све мисли и дела оних којима се суди и ми знамо из Римљана 3:20, да „по делима закона нико неће бити оправдан”. Стога, сви, којима се суди по делима и мислима, осуђени су на пакао. Верницима у Христу, са друге стране, не суди са по књигама које садрже дела, већ су њихова имена написана у другој књизи – „Јагњетовој Књизи живота” (Откривење 21:27). То су они који су поверовали у Господа Исуса и једино ће њима бити дозвољен улаз у рај.

Сви којима су имена записана у Јагњетовој Књизи живота „спашени су пре стварања света” (Ефесцима 1:4) по Божијој сувереној спасоносној благодати да буду део невесте Његовог Сина, цркве Исуса Христа. Овим људима није потребна „друга шанса” за спасење, јер је њихово спасење осигурао Христос. Он их је изабрао, Он их је спасао и Он ће их сачувати спашеним. Ништа их не може одвојити од Христа (Римљанима 8:39). Они за које је Он умро биће спашени, јер ће се Исус за то побринути. Он је изјавио „све што ми даје Отац доћи ће к мени (Јован 6:37) и „дајем им вечни живот па неће никада пропасти, нити ће их ко отети из моје руке” (Јован 10:28). За вернике, нема потребе за другом шансом, јер је прва довољна.

Шта је са онима који не верују? Зар се они неће покајати и поверовати ако им се да друга шанса? Одговор је не, јер њихова срца се не мењају само зато када умру. Њихова срца и умови су „у непријатељству” са Богом и неће га прихватити чак ни када га виде лицем у лице. Ово се види у причи о богаташу и Лазару у Луки 16:19-31. Уколико је постојао било ко ко је требало да се покаје када му је дата друга шанса да јасно види истину, то је био богаташ. Али, иако се мучио у паклу, он је једино тражио од Аврама да врати Лазара натраг на земљу да упозори своју браћу, тако да они не морају да доживе исту судбину. Аврамов одговор каже све: „Ако не слушају Мојсија и пророке, неће их придобити ни онај ко васрксне из мртвих (Лука 16:31). Овде видимо да је библијско сведочанство довољно за спасење оних који поверују и ниједно друго сведочанство неће донети спасење оним који не верују. Ни друга, ни трећа ни четврта шанса не би била довољна да преокрене камено срце у срце од меса.

Филипљанима 2:10-11 каже: „Да се у име Исусово приклони свако колено оних који су на небу, и на земљи, и под земљом, и да сваки језик исповеди да је Исус Христос Господ на славу Бога Оца.“ Једног дана, свако ће се поклонити пред Христом и признати да је Он Господ и Спаситељ. Тада, међутим, биће превише касно за спасење. После смрти, све што чека неверника је суд (Откривење 20:14-15). Зато му морамо веровати у овом животу.Врати се на Српску страну

Да ли ће постојати друга шанса за спасење после смрти?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries