settings icon
share icon
Питање

Шта је печат Светог Духа?

srpski
Одговор


Свети Дух се помиње као „улог”, „печат” или „капара” у срцима хришћана (2.Коринћанима 1:22; 5:5; Ефесцима 1:13-14;4:30). Дух је Божији печат на Његовом народу, Његово право које полаже на нас као своје. Грчка реч „капара” у овим одељцима је аррхабон која значи „залог” тј. део откупа или имовине датих као залог за остатак. Овај дар Духа верницима је капара на наше духовно наслеђе, које нам је Христос обећао и осигурао за нас на крсту. Зато што имамо печат Духа, имамо осигурано спасење. Нико не можеда разбије Божије печат.

Свети Дух дат је верницима као „прва рата” да би нам дало сигурност да ће наше пуно спасење као Божије деце бити спроведено. Свети Дух дат је да би нам потврдио да припадамо Богу који нам даје Светог Духа као дар, као што су и благодат и вера дарови (Ефесцима 2:8-9). Кроз дар Духа, Бог нас обнавља и посвећује. Он, у нашим срцима, производи осећања, наде и жеље које су доказ да нас Бог прихвата, да нас сматра својом усвојеном децом, да је наша нада истинска и да су наше искупљење и спасење сигурни на исти начин као што печат гарантује тестамент или неки споразум. Бог нам даје Светог Духа као извесни залог да смо Његови заувек и да ћемо бити сачувани у задњи дан. Доказ присуства Духа је Његово деловање на срце које, за резултат, има покајање, плод Духа (Галатима 5:22-23), усаглашавање са Божијим заповестима и вољом, страст за молитвом и слављење и љубав према Његовом народу. Ове ствари су доказ да је Свети Дух обновио срце и да је хришћанин запечаћен за дан искупљења.

Стога, путем Светог Духа, Његовог учења и силе која нас води, ми смо запечаћени и потврђени до дана искупљења, потпуни смо и слободни од покварености греха и гроба. Због тога што имамо печат Духа у нашим срцима, можемо да живимо радосно, уверени у наше сигурно место у будућности чија се слава не може ни замислити.Врати се на Српску страну

Шта је печат Светог Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries