settings icon
share icon
Питање

Да ли Сатана има моћ да контролише време?

srpski
Одговор


Повећан број природних катастрофа и ужасних олуја многе људе наводи да се питају ко контролише време, Бог или Сатана? Неки указују на описе Сатане као „владара ваздушних сила" у Ефесцима 2:2 и „бога овог света"у 2. Коринћанима 4:4 као доказ да Сатана контролише време. Истраживање Светог писма открива да, какав год да утицај Сатана и његови демони имају над временом, Божија крајња сувереност га ограничава. Ђаво, наш „непријатељ" мора се шватити озбиљно; треба да признамо да он постоји, као и његову ограничену моћ на овом свету. У исто време, Сатана, поражени пали анђео јесте изнад човека, али није божанске природе и има само моћ коју му Бог допусти (2. Солуњанима 2:6-11).

Када би Сатана могао да утиче на време, то би било само уз Божије допуштење и уз ограничење, као у случају Јова. Бог је дозволио Сатани да мучи Јова да би га тестирао, а то је укључило „пламен Божији″ (вероватно муњу) који „паде с неба те спали овце и момке и уништи их″ (Јов 1:16). После тога је уследио „велики ветар″ (вероватно торнадо) који је уништио дом његовог најстаријег сина и убио Јовову децу (стихови 18-19). Стога, ако је Сатана некако проузроковао пламен са неба и торнадо, они су сви били под крајњом Божијом контролом због Његове сврхе.
Бог је тај, а не Сатана који контролише време (Излазак 9:29; Псалам 135: 6-7; Јеремија 10:13)
Бог контролише небо и кишу (Псалам 77:16-19).
Бог контролише ветар (Марко 4:35-41; Јеремија 51:16).
Бог држи и одржава свемир (Јеврејима 1:3).
Бог има моћ над облацима (Јов 37:11-12; 16).
Бог има моћ над муњом (Псалам 18:14).
Бог има моћ над целом природом (Јов 26).
Бог контролише све ствари, укључујући и време. Путем свог провиђења, Бог обезбеђује и штити своју децу, али, такође, дозвољава Сатани, демонима и човечанству да извршавају своју ограничену вољу и чине грех, зло и безбожност. Та иста бића су потпуно одговорна за све људске катастрофе и трагедије које узрокују. Знамо да је Бог одредио све што се дешава (Ефесцима 1:11; Римљанима 11:36) и стога, Његова невидљива рука је у нашем болу, иако Он не може да греши или да буде узрочник зла (Јаковљева 1:13-17).

За верника не може да постоји бесмислена патња, било да је ту патњу узроковало човечанство или природни догађај. Можда не можемо увек да знамо зашто се зли догађаји или природне катастрофе дешавају, али можемо да будемо сигурни да, у свим нашим тешкоћама и невоваљама, Бог чини да све ствари буду за Његову славу и за наше вечно добро (Римљанима 8:18-28).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Сатана има моћ да контролише време?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries