settings icon
share icon
Питање

Колику моћ Сатана поседује?

srpski
Одговор


Сатана је био анђео кога је Бог створио и који се окренуо против Божијег ауторитета (Исаија 14:13) и постао је поглавар царства злих духова који се зову демони, његови „анђели"(Матеј 25:41). Његова моћ на небу и на земљи је велика и не треба је потцењивати. Међутим, иако су Сатана и његове силе страшни непријатељи, Исус Христос је смрвио Сатанину моћ, испуњавајући пророчанство у Постању 3:15. Христов крст однео је победу (Јован 12:31). „Владар овога света је осуђен" (Јован 16:11) и Исус ће, једног дана, потпуно уништити Сатанину моћ и прочистити створење (2. Петрова 3:10).

Сатанина моћ у небеском подручју/духовном свету:
Сатанина сила има углед у духовном свету (Јуда 1:9), где има ограничен приступ Божијем присуству (Јов 1:6). Књига о Јову обезбеђује увид у однос између Бога и Сатане. У Јову 1:6-12, Сатана стоји пред Богом и извештава да је дошао „с пута и шетње по земљи" (стих 7). Бог пита Сатану да ли је размишљао о побожном Јову и Сатана одмах оптужује Јова за неискреност – он воли Бога само због благослова које му Бог даје. „Али испружи руку своју″, Сатана каже, „дотакни се онога што има, и сигуран сам да ће те у лице проклети″ (стих 11). Бог дозвољава Сатани да нашкоди Јововом имању и породици, али не и његовој личности и Сатана одлази. У Јову 2, Сатана долази поново у Божије присуство и, овог пута, дозвољено му је да нашкоди Јововом личном здрављу (остатак књиге је из Јовове перспективе и даје пример како се носити са патњом).

Ово је битан одломак, јер показује Сатанино место у духовном свету. Он је у стању да оптужи Божији народ у Божијем самом присуству, а Јуда 1:9, показује да је, чак и арханђелу Михајлу, потребна помоћ од Господа да би га савладао. Међутим, Сатана је, очигледно, ограничен да делује у свом пуном бесу; он је и даље створено биће испод Бога и његова сила је ограничена.

Сатанина сила на земљи:
Јов 1, такође, открива да Сатана наноси зло и узрокује директну штету на земљи. Најпознатији и најбитнији од његових поступака на земљи десио се у Еденском врту. Постање 3 нам говори о Сатанином кушању Еве „мајци свих живих" (стих 20) и њеном каснијем првом греху. Због овог чина и Евиног мужа Адама, грех је ступио на овај свет и то је разлог што цело човечанство мора да буде откупљено од греха да би било са Богом.

Једног дана, Исус је срео жену која је „осамнаест година имала духа, изазивача болести″ (Лука 13:11). Исус приписује ту несрећу Сатани, који ју је држао „везаном" (стих 16). Сатанина моћ је била стварна, али ју је Господ брзо савладао: „И стави руке на њу, па се одмах исправи и слављаше Бога″ (стих 13). Исусово чудо било је јасан показатељ Његове моћи над Сатаном.

Због његовог подстицања зла на земљи, Сатана се назива „владаром", „богом" или „принцом″ овог света (Јован 14:30; Јован 12:31; 16:11; 2. Коринћанима 4:3-4; Ефесцима 2:2, Колошанима 1:13). Он је непријатељ Бога и истине (Матеј 13:24-30; 2. Солуњанима 2:9-12) и чини све што може да искуша појединце (Постање 3; Лука 22:31; 1. Тимотеју 3:7) и веће групе људи (1. Солуњанима 3:5; Откривење 2:10). Он „заводи сав свет" (Откривење 12:9). Сатана то постиже различитим средствима, укључујући и то што користи људски понос (1. Тимотеју 3:6; 1. Коринћанима 4:6), мешајући се у преношење истине (Матеј 13:18-22, 38-39) и постављајући лажне вернике у цркву (1. Тимотеју 4:1-2; 2. Тимотеју 3:1-9; Откривење 2:9; 3:9). У Јовану 8:44, Исус каже да је „Сатана лажов и отац лажи".

Бог и даље даје Сатани неку власт на овом свету, што значи да његова власт није још у потпуности сломљена – осим у једној области: његова сила над смрћу. Јеврејима 2:14-15 каже да је Исус дошао као човек да умре да „обеснажи онога што има власт над смрћу, то јест ђавола″, моћ коју је Сатана имао „од почетка" (Јован 8:44). Спасење које Исус обезбеђује ослободило нас је Сатанине омче. Смрт је изгубила свој жалац (1. Коринћанима 15:55).

Сатанина моћ – закључак:
Библија каже да је „сав свет у власти нечастивога″ (1. Јованова 5:19) И „будите трезвени и бдите. Ваш противник, ђаво, иде около као лав који риче тражећи кога да прождере″ (1. Петрова 5:8). Ипак, хришћани имају велику наду, јер су Исус Христос (Јован 16:33) и наша вера у Њега (1. Јованова 5:4) савладали Сатанино зло. „Већи је онај који је у вама него онај који је у свету″ (1. Јованова 4:4).

EnglishВрати се на Српску страну

Колику моћ Сатана поседује?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries