settings icon
share icon
Питање

Да ли је ђаво/Сатана особа или сила/персонификација зла?

srpski
Одговор


Иако је убедио многе да не постоји, Сатана је врло стварно биће, извор све невере и сваког моралног и духовног зла у свету. Назван је различитим именима у Библији, укључујући Сатана (што значи „непријатељ" – Јов 1:6; Римљанима 16:20), ђаво ( тј. онај који клевеће – Матеј 4:1; 1. Петрова 5:8), Луцифер ( Исаија 14:12), змија (2. Коринћанима 11:3; Откривење 12:9) и многим другим именима.

Постојање Сатане као стварног бића доказано је и чињеницом да га је Господ Исус препознао као таквог. Исус му се често обраћао по имену (нпр. Лука 10:18; Матеј 4:10) и назвао га „владар овог света" (Јован 12:31; 14:30; 16:11).

Апостол Павле назвао је Сатану „бог овог света" (2. Коринћанима 4:4) и „владар ваздушних сила" (Ефесцима 2:2). Апостол Јован је рекао: „Сав свет је у власти нечастивога" (1.Јованова 5:19) и да Сатана „заводи сав свет" (Откривење 12:9). Тешко да ово могу да буду описи безличне силе или пуке персонификације зла.

Библија учи да, пре него што су човек и свет били створени, Бог је створио „хиљаде анђела" (Јеврејима 12:22), небеску групу духовних бића велике снаге и интелегенције. Највиши од ових бића су черубими, који служе пред самим Божијом престолом, а „помазани черубим" био је првобитно сам Сатана (Језекиљ 28:14). Био је пун мудрости и савршене лепоте".

Међутим, Бог није створио Сатану као зло биће. Анђели, као и људи,створени су као слободни духови, а не машине које не размишљају. Они су били у потпуности у стању да одбаце Божију вољу и да се побуне против Његовог ауторитета, ако изаберу.

Основни грех, и код људи и код анђела, је двоструки грех невере и поноса. Сатана је рекао у свом срцу: „Попећу се до неба, више звезда Божијих......са Свевишњим једнак ћу бити" (Исаија 14:13,14). Тешко да су ово могли да буду поступци или мотивације безличне силе.

Исус нам је, такође, рекао неке од својстава Сатане. Христос је рекао да је он убица од почетка, да се не држи истине, јер у њему нема истине И да када говори он лаже, он прича својих природним језиком, јер је лажов и отац лажи (Јован 8:44).

Од суштинске је важности да хришћани препознају стварност Сатане и да разумеју да он иде около као ричући лав, тражећи кога да прождере (1. Петрова 5:8). Немогуће је да сами надвладамо грех и искушење које долази од ђавола, али Библија нам говори да будемо јаки. Треба да ставимо на себе пуно оружје Божије и да се одупремо искушењу (Ефесцима 6:13).Врати се на Српску страну

Да ли је ђаво/Сатана особа или сила/персонификација зла?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries