settings icon
share icon
Питање

Да ли је Сатана у паклу? Где се налази Сатана?

srpski
Одговор


У овом тренутку, Сатана није у паклу. Уместо тога, Сатана тумара земљом, тражећи људе који ће да куша на грех и тако их одвоји од Бога. Прва Петрова 5:8 каже: „Будите трезвени, бдијте. Ваш противник, ђаво, иде около као лав који риче тражећи кога да прождере″. У Јовану 14:30, Исус назива Сатану „владарем овог света", а апостол Павле га назива „владар ваздушних сила, дух који сада дејствује у синовима непокорности" (Ефесцима 2:2). Сатана не живи у паклу; он живи и ради на земљи и на небеским сводовима који је окружују.

Сатана је „отац лажи" (Јован 8:44) и тренутно, он врши утицај и влада светом. Сатана жели да га славе (Матеј 4:9) и користи обману и збуњеност да привуче човекову пажњу на себе. Овај свет, на овај или онај начин, слави Сатану, осим оних који припадају Божијем царству и који су изузети из ђавољских обмана. Ако особа није Божије дете, он је, аутоматски, дете Сатане (види Јован 8:44; Дела 13:10). Прва Јованова 3:10 нам говори како да разаберемо између ова два: „По овом се познају деца Божија и деца ђавоља: свако, ко не чини праведност и ко не воли свога брата, није од Бога″. Јаковљева 4:4 објашнајва да је, свако ко је пријатељ света, Божији непријатељ.

Ово је битно да се зна, јер ће Исус ускоро да се врати на земљу и сабраће оне који му припадају. Он ће поразити следбенике Сатане и изабране ће тражити за себе. На крају, Сатана ће бити бачен у огњено језеро и „мучен дању и ноћу у све векове″ (Откривење 20:10). После тога, Исус ће судити неверницима према њиховим делима током живота. Свако чије име се не нађе записано у Књизи живота биће бачен у ватрено језеро где ће се већ налазити Сатана и његови поданици (Откривење 20:13,15). Пакао и смрт су, такође, бачени у ватрено језеро (Откривење 20:14), тако да, са техничке стране гледишта, Сатана никада не обитава у паклу. Али, биће свезан трајно на веома топлом месту који би могло да се назове „пакленом" локацијом, где ће бити вечно мучен.

Кључна ствар коју свака особа треба да закључи из овога је да осигура да њено име буде записано у Књизи живота, тако да може да има вечни живот на небу, уместо вечне раздвојености од Бога у ватреном језеру.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је Сатана у паклу? Где се налази Сатана?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries