settings icon
share icon
Питање

На који начин је Сатана бог овог света (2. Коринћанима 4:4)?

srpski
Одговор


Израз „бог овог света" (или „бог овог времена") указује да Сатана има огроман утицај на идеје, мишљења, циљеве, наде и виђење већине људе. Његов утицај такође обухвата светске филозофије, образовање и трговину. Мисли, идеје, нагађања и лажне религије на свету су под његовом контролом и изникле су из његових лажи и обмана.

Сатану такође зову „владаром ваздушних сила" у Ефесцима 2:2. Он је „владар овог света" у Јовану 12:31. Ове титуле и многе друге означавају Сатанине моћи. На пример, када кажемо да је Сатана „владар ваздушних сила" то значи да, на неки начин, он влада над светом и људима на овом свету.

Ово не значи да он у потпуности влада светом; Бог је и даље суверен. То значи, да је Бог, у својој неограниченој мудрости, дозволио Сатани да делује на овом свету у оквиру граница које је Бог поставио за њега. Када Библија каже да Сатана има власт над овим светом, треба да запамтимо да му је Бог дао овај утицај само над неверницима. Верници више нису под Сатанином влашћу (Колошанима 1:13). Неверници су, са друге стране, „у замци ђавола" (2. Тимотеју 2:26), „у власти нечастивога" (1. Јованова 5:19) и у његовом су ропству (Ефесцима 2:2).

Стога, када Библија каже да је Сатана „бог овог света", то не значи да он има врхунску власт. То означава да Сатана влада над неверним светом на посебан начин. У 2. Коринћанима 4:4, неверник прати Сатанин план: „Бог овога света ослепио је њихове неверничке мисли, да не виде просвећење од еванђеља о слави Христовој". Сатанина смицалица укључује и лажне филозофије овог света – филозофије које заслепљују неверника за истину еванђеља. Сатанине филозофије су утврђење у ком су људи заробљени и Христос их мора ослободити.

Један пример такве лажне филозофије је и веровање да човек мора да заради Божију наклоност одређеним чином или делима. У скоро свакој лажној религији, тема која преовлађује је како заслужити Божију наклоност или зарадити вечни живот. Зарадити спасење делима, међутим, супротно је библијској откривењу. Човек не може да заради Божију наклоност; вечни живот је слободни дар (види Ефесцима 2:8-9). И тај слободни дар је доступан путем Исуса Христа и једино кроз Њега (Јован 3:16; 14:6). Можда се питас зашто човечанство једноставно не прими бесплатни дар спасења (Јован 1:12). Одговор је да Сатана – бог овог света- куша човечанство да прати, уместо тога, свој понос. Сатана поставља план, неверни свет прати, а човечанство наставља да живи у обмани. Није ни чудо што Библија Сатану назива лажовом (Јован 8:44).Врати се на Српску страну

На који начин је Сатана бог овог света (2. Коринћанима 4:4)?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries