settings icon
share icon
Питање

Шта значи да будеш посвећен?

srpski
Одговор


Бити посвећен значи бити „одвојен". Синоними за посвећен су свет, освећен и освештан. Библија говори о стварима које су „посвећене", као што су планина Синај (2. Мојсијева 19:23) и дарови у храму (Матеј 23:17); дани, као што је субота (2. Мојсијева 20:8); имена, као што су Божја имена (Матеј 6:9); и људи, као што су Израелци (3. Мојсијева 20:7–8) и хришћани (Ефесцима 5:26).

Да би нека ствар била посвећена значи да је издвојена за посебну употребу. Синај је био одвојен од свих других планина ради давања Закона. Храм у Јерусалиму био је одвојен од свих других локација за обожавање једног истинитог Бога: „ Јер сада изабрах и посветих дом тај да буде име моје ту довека; и биће ту очи моје и срце моје вазда " (2. Дневника 7:16).

Ствари које су посвећене, резервисане су за Божју сврху и не треба их користити у свакодневној употреби. У ноћи када је Вавилон пао, цар Валтазар „ заповеди да се донесу судови златни и сребрни, које беше однео Навуходоносор отац му из храма јерусалимског, да из њих пију цар и кнезови му и жене његове и наложнице његове " (Данило 5:2). То је била једна од последњих ствари које је Валтазар урадио, јер су га те ноћи убили Персијанци који су га напали. Божје име је „свето" (Лука 11:2) и свако узалудно узимање Његовог имена или непоштовање је скрнављење.

Исус је говорио о себи да је посвећен у Јовану 17:19; другим речима, Он је свет и „одвојен" од греха. Његови следбеници треба да буду на сличан начин одвојени од греха и за Божију употребу (видети 1. Петрова 1:16).

Људи који су посвећени су поново рођени и стога су део Божје породице (Јеврејима 2:11). Они су одвојени за Божију употребу. Они познају „дело посвећења Духа Светог" у свом животу (1. Петрова 1:2). Они разумеју да су „позвани да буду његов свети народ" (1. Коринћанима 1:2).

Бити посвећен значи да је Бог деловао у нашим животима. Према старозаветном закону, била је потребна крв жртве да се ствари оделе за Бога: „ И по закону се скоро све чисти крвљу, ..." (Јеврејима 9:22). Крвљу је био пошкропљен намештај скиније, свештеничка одећа и народ. Ништа се није сматрало освећеним све док не би дошло у додир са крвљу. Ово је била слика духовне примене Христове крви за наше спасење — ми смо „кропљени његовом крвљу" (1. Петрова 1:2). Баш као што је стари храм био посвећен за Божију употребу, наша тела, храмови Светог Духа, одвојени су за Божју свету сврху (1. Коринћанима 6:19).

Бити посвећен значи да је Божја Реч утицала на нас. Бог нас чисти и чини светима „кроз Реч" (Ефешанима 5:26; Јован 17:17).

Бог позива нас грешнике ,да дођемо к Њему „као што јесмо" и примимо Његову милост и опроштење. Када смо спасени, Свети Дух почиње Своје задивљујуће дело наше трансформације према лику и обличју Христовом. Бити посвећен значи да нас Бог превише воли да би нам дозволио да останемо исти.

Апостолова молитва важи за све вернике, свуда: „ А сам Бог мира да вас посвети потпуно, те да се ваш неоштећени дух, и душа, и тело, беспрекорно сачувају приликом доласка Господа нашега Исуса Христа" (1. Солуњанима 5:23).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи да будеш посвећен?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries