settings icon
share icon
Питање

Шта је посвећење? Шта је дефиниција хришћанског посвећења?

srpski
Одговор


Исус је пуно говорио о посвећењу у Јовану 17. У 16. стиху, Господ каже: „Они нису од света,као што ни ја нисам од света” и ово каже пре молбе: „Посвети их у истини, твој реч је истина.” Посвећење је стање одвојености за Бога; сви верници улазе у ово стање када су рођени од Бога. „Од њега сте и ви у Христу Исусу, који нам је постао мудрост од Бога, праведност и освећење и избављење” (1. Коринћанима 1:30). Ово је одвојеност једном за свагде, вечно за Бога. То је суштински део нашег спасења, наше повезаности са Христом (Јеврејима 10:10).

Посвећење се такође односи на практично искуство ове одвојености за Бога, а то је резултат послушности Божијој Речи у животу особе и верник треба да се тога ревносно држи (1. Петрова 1:15; Јеврејима 12:14). Као што се Господ молио у Јовану 17, посвећење је одвајање верника за сврху због које су послати у свет. „Као што си ти мене послао у свет, послах и ја њих у свет. За њих посвећујем самог себе, да и они буду освећени у истини” (стихови 18,19). То што је Он себе посветио за сврху због које је послат су и основа и услов да ми будемо одвојени за оно за шта смо послати (Јован 10:36). Његово посвећење је образац и сила за наше посвећење. Слање и посвећивање су неодвојиви. На основу овог, верници се зову свеци, хагиои, у грчком: „посвећени”. Док је њихово претходно понашање било сведочанство о њиховом статусу у свету и одвојености од Бога, сада, њихово понашање је сведочанство о њиховом статусу пред Богом које се огледа у њиховој одвојености од света.

Постоји још једно значење које реч „посвећење” носи у Библији. Павле се моли у 1. Солуњанима 5:23 „А сам Бог мира да вас посвети потпуно, те да се ваш неоштећен дух и душа и тело бепрекорно сачувају приликом доласка Господа нашега Исуса Христа”. Павле такође пише у Колошанима о „нади која нам је спремљена на небесима, за коју сте већ пре чули у истинитој речи еванђеља” (Колошанима 1:5). Он касније прича о самом Христу, као „нади на славу” (Колошанима 1:27) и онда помиње чињеницу о тој нади, када каже: „Када се јави Христос, наш живот, онда ћете се и ви са њим јавити у слави” (Колошанима 3:4). Ово прослављено стање биће наше крајње одвајање од греха, потпуно посвећење у сваком погледу. „Драги моји, сад смо деца Божија и још се не показа шта ће бити. Знамо да ћемо – када се он покаже- бити њему слични, јер ћемо га гледати онаквог какав је” (1. Јованова 3:2).

Можемо закључити да је посвећење исто што и светост, грчка реч за оба значи „одвајање”, позиционо одвајање које се одиграло једном и заувек за Христа на наше спасење; друго то је практична прогресивна светост у верниковом животу док чека Христов повратак. На крају, то је вечно одвајање од греха када дођемо на небо.Врати се на Српску страну

Шта је посвећење? Шта је дефиниција хришћанског посвећења?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries