settings icon
share icon
Питање

Како су се људи спашавали пре него што је Исус умро за наше грехе?

srpski
Одговор


Од када је човек пао, основа за спасење је одувек била Христова смрт. Нико, ни пре, ни после крста, не може бити спашен без тог централног догађаја у историји света. Христова смрт је платила казну за прошле грехове светаца Старог завета и будуће грехове светаца Новог завета.

Услов за спасење је одувек била вера. Објекат нечије вере за спасење је одувек био Бог. Псалмиста је написао: "Благословени су они који се у Њега уздају" (Псалам 2:12). Прва Мојсијева 15:6 каже да је Аврам веровао у Бога и то му је било урачунато у праведност (види такође Римљанима 4:3-8). Старозаветни жртвени систем није уклањао грех, као што се у Јеврејима 9:1-10:4 јасно види. Али је, међутим, упућивао на дан када ће Син Божији пролити своју крв за грешни људски род.

Оно што се променило са временом је оно у шта верници верују. Божији услов у шта се мора веровати се заснива на количини откривења коју је Он дао људима до тог тренутка. Ово се зове прогресивно откровење. Адам је веровао у обећање које је Бог дао у Првој Мојсијевој 3:15 да ће женино семе покорити Сатану. Адам Му је веровао, и то је показао кроз име које је дао Еви (стих 20) и Господ је показао своје прихватање тиме што их је одмах покрио одећом од коже (стих 21). У то време, то беше све што је Адам знао, али је веровао у то.

Аврам је веровао Богу на основу обећања и новог откривења које му је Бог дао у Првој Мојсијевој 12 и 15. Пре Мојсија, није било Светог писма, али је људски род био одговоран за оно што им је Бог открио. Кроз цео Стари завет, верници су се спашавали јер су веровали да ће једнога дана Бог решити проблем њиховог греха. Данас, гледамо уназад, верујући да је Он већ решио проблем нашег греха на Голготи. (Јован 3:16; Јеврејима 9:28).

Шта је са верницима у Исусово време, пре него што је стављен на крст и пре васкрсења, у шта су они веровали? Да ли су они разумели целу слику Христа који умире на крсту за њихове грехе? Касније у својој служби: "Отада поче Исус казивати својим ученицима да Он треба да оде у Јеруслим и много да пострада од старешина, првосвештеника и књижевника, да буде убијен, и да трећи дан васкрсне" (Матеј 16:21). Каква је била реакција његових ученика на ово? '" Петар Га узе на страну и поче Га корити говорећи: ‘’Боже сачувај Господе, неће ти се то догодити! '" (16:22). Петар и остали ученици нису знали целу истину, али су ипак били спашени јер су веровали да ће се Бог побринути за њихове грехе. Они нису знали тачно како ће то Он учинити, ништа више него што су то Адам, Аврам, Мојсије или Давид знали, али су веровали у Бога.

Данас, ми имамо много више откривења него људи који су живели пре Христовог васкрсења, ми имамо целу слику. "Бог, који је од давнине много пута и на много начина говорио нашим очевима преко пророка, у ове последње дане проговорио нам је преко Сина" (Јеврејима 1:1-2). Наше спасење се још увек заснива на Христовој смрти, наша вера је још увек услов за спасење и објекат нашег веровања је још увек Бог. Оно у шта ми верујемо данас, је да је Христ умро за наше грехе, да је сахрањен и да је васкрснуо на трећи дан (Прва Коринћанима 15:3-4).Врати се на Српску страну

Како су се људи спашавали пре него што је Исус умро за наше грехе?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries