settings icon
share icon
Питање

Да ли спасење утиче на нешто више осим само на живот после смрти?

srpski
Одговор


Често истичемо како спасење утиче на живот после смрти, али занемарујемо како треба да утиче на наше животе сада. Долазак Христу у вери представља животну прекретницу на толико много начина – једном када смо спашени, ослобођени смо греха и дат нам је нови живот и нова перспектива. Као што је Џон Њутон рекао: „Једном сам био изгубљен, али сада сам нађен, био сам слеп, али сада видим". После спасења, све се мења.

У посланицама се стално наглашава живот на дневној основи. Према Ефесцима 2:10, разлог зашто смо спашени је, не само да проведемо вечност на небу, већ смо „створени за добра дела, која је Бог унапред приправио — да у њима живимо″. Ова „добра дела" треба да се чине овде, на овом свету. Ако се наше вечно спасење не огледа у нашим свакодневним животима, постоји проблем.

Јаков је написао своју посланицу да би охрабрио практичну веру. Наше спасење треба да, за ишод, има контролу језика (Јаковљева 1:26) и друге промене у нашим животима. Вера која постоји сама, одвојена од добрих дела је „мртва" (Јаковљева 2:20). Павле је писао у 1. Солуњанима 2:12 да треба да „живимо достојно пред Богом који вас позива у своје царство и славу″. Живот који је посвећен и послушан Богу је природни изданак спасења. Исус је подучавао да смо ми Његове слуге, постављени овде да спроводимо Његово дело, док чекамо Његов повратак (Лука 19:12-27).

У књизи Откривења, Бог шаље писма седам цркава (Откривење 2-3) и у сваком писму постоје посебне области свакодневног живота које су, или предмет похвале или осуде. Црква у Ефесу, била је позната по свом раду и стрпљењу, а цркву у Смирни хвале за верност током искушења и сиромаштва. Са друге стране, црква у Пергаму је прекорена, јер је толерисала лажну доктрину, а црква у Тијатири што прати лажног учитеља у вези са сексуалним гресима. Очигледно је да је Исус сматрао да спасење треба да утиче на свакодневни живот појединца, а не само на живот после смрти.

Спасење је почетак новог живота (2. Коринћанима 5:17). Бог је у стању да обнови оно што је било уништено грехом. У књизи пророка Јоила 2:25, Бог је обећао Израелу да ће, иако их је осудио због греха, „надокнадити године које су скакавци појели", када се Израел покаје и врати Њему. Слично обећање о обнови Израелу је дато у Захарији 10:6. То не значи да спасење подразумева да је све срећно и без невоља у овом животу. Постоје тренуци када Бог бира да дозволи тешкоће као подсетник на високу цену греха или због наше потребе да се на Њега ослањамо још више. Али, ми се суочавамо са тим искушењима кроз нову перспективу и са снагом одозго. У ствари, тешкоће које подносимо су Божији дарови због којих растемо у вери и који нам помажу да будемо благослов другима (2. Коринћанима 1:4-6; 12:8-10).

У Исусовој служби, свако ко је дошао ка Њему верујући, био је, заувек, промењен. Човек са нечистим духом из Декапоља отишао је кући као еванђелиста (Марко 5:20). Губавци су се враћали у друштвене токове, очишћени и радосни (Лука 17:15-16). Рибари су постајали апостоли (Матеј 4:19), порезници су постајали филантропи, а грешници свеци (Лука 19:8-10). Спашени смо по вери (Ефесцима 2:8), а промена коју доноси спасење почиње сада.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли спасење утиче на нешто више осим само на живот после смрти?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries