settings icon
share icon
Питање

Како могу са сигурношћу знати да је мој гнев, праведни гнев?

srpski
Одговор


Можемо са сигурношћу знати да је наш гнев или огорчење праведно када је усмерено на оно што љути самог Бога. Праведни гнев и огорчење су праведно изражени када смо суочени са грехом. Добри примери би били, бес према злостављању деце, порнографији, расизму, хомосексуалним активностима, абортусу и слично.

Апостол Павле даје јасно упозорење онима који гневе Бога: „ А плотска дела су позната, то су: блуд, нечистота, распојасаност, идолопоклонство, чарање, непријатељства, свађа, пакост, срдња, сплетке, раздори, странке, зависти, пијанке, пировања, и овима слична, за која вам унапред говорим, као што раније рекох, да они који тако шта чине неће наследити Царства Божијег. " (Галатима 5:19–21). Исус је изразио праведни гнев због греха људи (Марко 3:1–5; Матеј 21:12–13; Лука 19:41–44). Али Његов гнев је био усмерен на грешно понашање и чисту неправду.

Међутим, такође смо научени да будемо опрезни у свом гневу, да не грешимо. „ Можете се и срдити, али немојте грешити; сунце да не зађе над вашим гневом, и не дајите места ђаволу " (Ефесцима 4:26–27). Требало би да проверимо свој став као и мотив пре него што се наљутимо на друге. Павле нам даје неке разумне савете о одговарајућем приступу: „ Не светите се сами, драги моји, него дајте места гневу Божијем. Јер је написано: 'Моја је освета, ја ћу узвратити', говори Господ. 'Него ако је твој непријатељ гладан, нахрани га; ако је жедан, напој га; јер ако то чиниш, глава ће му горети од срама.'Не дај да те зло победи, него ти победи зло — добрим" ( Римљанима 12:19–21 ).

Јаков нам такође даје добру поуку када је реч о праведном гневу: „ Знајте ово, драга моја браћо. Сваки човек нека буде брз чути, спор говорити, спор на гнев; јер човечији гнев не ствара праведност пред Богом " (Јаков 1:19–20). Апостол Петар понавља овај савет посебно за она времена када се суочавамо са онима који су непријатељски расположени према Богу и Његовим делима: „ Али ако бисте и страдали због праведности, будите блажени. »Не дајте се од њих ни уплашити ни збунити«, него Господа Христа држите светим у срцима својим, свагда спремни на одговор сваком ко тражи разлог наде која је у вама, само с благошћу и са страхом, имајући добру савест, да се они што руже ваше добро владање у Христу осрамоте у оном за шта вас клеветају. Боље је, наиме, ако хоће воља Божија, да страдате чинећи добро него чинећи зло" (1. Петрова 3:14–17).

Верници такође могу да каналишу свој бес у конструктивно дело тако што ће се укључити у хришћанске организације које се боре против утицаја зла у друштву. Кључ је у томе, да ако нас наш гнев доводи до тога да другима помогнемо да успоставе однос љубави и обновљења са Богом, то је праведно огорчење.

EnglishВрати се на Српску страну

Како могу са сигурношћу знати да је мој гнев, праведни гнев?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries