settings icon
share icon
Питање

Како могу да обновим свој брак?

srpski
Одговор


Пошто потреба да се обнови брачни однос може да постоји из много разлога, погледаћемо осовне принципе које Библија поставља генерално за све односе, а онда посебно за брачни однос.

Место на коме треба почети је однос један на један између мушкарца и жене и Господа Исуса Христа. Као наново рођени верници, успех сваког односа је у директном односу са квалитетом нашег личног односа који имамо са Господом Исусом Христом. Када нисмо у заједништву са Господом због греха или личног става који је у супротности са божанским виђењем, видимо да се не осећамо најбоље сами са собом пре свега, и то се онда одражава на наш однос са другима. Зато је прво што би требало да урадимо да обновимо своје заједништво са Господом, сложимо се са Његовим виђењем и пребивамо у његовом опроштају (1. Јованова 1:9).

Све ово претпоставља да особа има лични однос са Господом Исусом Христом путем новог рођења. То значи да је особа наново рођена прихвативши спасење као дар вечног живота у Христу. Ако се не предузме так корак, тада библијски принципи нису прво о чему треба размишљати, већ вечно спасење и откупљење.

За верника који је наново рођен, опроштење је позиција и привилегија коју имамо у Христу, и због тог опроштења имамо заповест да опростимо другима. „ Будите међу собом честити, милосрдни, праштајући један другом — као што је и Бог вама у Христу опростио" (Ефежанима 4:32). Ако смо верници, опроштено нам је „у Христу" и у „Христу" ми опраштамо другима. Ниједан однос не може да се обнови без опроштаја. Опроштај је избор који правимо на основу чињенице да је нама опроштено.

За брачни однос, Библија је дала јасан модел који је у супротности светском виђењу. Када једном дамо и примимо опроштај, примена Божијег модела ће почети да доводи две одвојене стране у јединство које прославља Бога. Ово захтева избор обе стране. Постоји стара изрека: „Не можеш да користиш оно што не познајеш". Због тога би требало да научимо који је Божији модел за брак читајући Божију Реч.

Бог је одредио први брак у Едемском врту између Адама и Еве. Када се појавио грех, то савршено јединство је било уништено. После тога је Бог рекао Еви да ће Адам бити њена „глава" да влада над њом (Постање 3:16). (Упореди са 1. Коринћанима 11:3; Ефежанима 5:22; Титу 2:5; 1. Петрова 3:5-6). Ова „власт" је била одбачена од стране модерног либералног женског покрета и донео је неизрециву несрећу онима који су веровали у лаж. Постоји и људско гледиште да су „сви једнаки". На неки начин, то је истина. Сви имамо пођеднак приступ спасењу у Христу Исусу (Галатима 3:28). Међутим рећи да су сви на свету једнаки у људским способностима, приликама или чак снази је наивно. Бог је имао циљ због кога је жену поставио под ауторитет свога мужа. Због греха та власт је била пођеднако и злоупотребљена и исмевана, и ишод је да је то донело хаос и у дому и породици. Међутим, Бог каже: „Тако су и мужеви дужни да воле своје жене као своја телеса. Ко воли своју жену — самога себе воли" (Ефежанима 5:28). У ствари, већи део одговорности је дат мужу. Жена треба да се покори свом мужу као Господу; међутим, муж треба да воли своју жену „Као што је и Христос заволео Цркву и самога себе предао за њу" (Ефежанима 5:25-29).

Прва Коринћанима 7 поставља неке принципе и практичне, личне, Духом вођене савете за брак. Опет, ово је све под условом да су обе особе наново рођени верници. Овај одељак говори о прељуби, ванбрачном сексу, неженству, остати у чистоти или – да би се избегле замке страсти ванбрачног секса – ступити у брак.

Божији модел за брак делује, али је потребна посвећеност обе стране. Обично, ако се прекине брак постоје проблеми које треба опростити и оставити иза себе да би се ишло напред, и опет, то захтева избор и преданост. Невољност да се опрости би значила да нема обнове односа. Најважнија од свега је одговорност сваке од особа пред Господом. Живети у опроштењу и заједништву би било дивно место да се поново гради однос.

EnglishВрати се на Српску страну

Како могу да обновим свој брак?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries