settings icon
share icon
Питање

Који су кључеви одолевања искушењу?

srpski
Одговор


Искушење се може дефинисати као „подстицај или позив на грех, са имплицитним обец́ањем вец́ег добра које ц́е доћи као последица непослушности". Одупирање искушењу почиње знањем да је Сотона врховни „искушавач" (Матеј 4: 3; 1. Солуњанима 3: 5) који искушава човечанство још од рајског врта (1. Мојсијева 3: 1; Јованова 3: 8). Међутим , на крају знамо да је Сотонина моц́ над хришц́анима ефикасно уништена јер је рат вец́ добијен смрц́у и васкрсењем нашег Спаситеља који је заувек победио моц́ греха и смрти. Без обзира на то, Сотона и даље крстари земљом тражец́и да донесе непријатељство између Бога и Његове деце, а његова искушења су нажалост, свакодневни део нашег живота (1. Петрова 5: 8). Ипак, ми можемо успешно да се одупремо искушењу ослањајући се на снагу Светог Духа и истину Његове речи.

Апостол Павле нас охрабрује овим речима: „ Снашло вас је само људско кушање" (1. Коринц́анима 10:13). Заиста, свако од нас се суочава са некаквим искушењима; чак ни Исус није био имун јер је био „искушаван у сваком погледу, баш као и ми" (Јеврејима 4:15). Иако је Сотона можда мрачна сила која на крају стоји иза искушења, наша пала и искварена људска природа је та која допушта да се искушења укорене и учини да се понашамо у складу са њима, чиме „рађамо грех" (Јаков 1:15). Али, сила Духа Светога нам омогуц́ава да се ослободимо греха и искушења са којима се боримо у свакодневном животу. Дакле, ако у нашим срцима пребива Христов Дух, вец́ имамо све што је потребно да се одупремо пламтец́им стрелама које ђаво шаље на наш пут. Као што је Павле рекао Галатима, „ Него велим: живите у Духу па нећете извршити пожуду плоти" (Галатима 5:16)"

Божја Реч је увек била наша најбоља одбрана од Сотониних искушења и што боље познајемо Његову Реч, лакше ц́емо однети победу у свакодневним борбама. Псалмиста нам каже: „ У срце своје затворио сам реч Твоју, да Ти не грешим" (Псалам 119: 11). Када је Сотона искушао Христа у пустињи, прво што је Он учинио, било је цитирање Светог писма (Матеј 4: 4–11), што је на крају навело ђавола да га остави. Заиста, хришц́ани морају бити марљиви у проучавању Божје Речи. „ Како љубим закон твој! Сав дан мислим о њему.

Заповест Твоја чини ме мудријег од непријатеља мојих... "(Псалам 119: 97–98).

Осим Божје Речи, молитва нам може помоц́и да се одупремо искушењу. У ноц́и када је био предан, Исус се молио у Гетсеманском врту и рекао Петру да се моли „да не паднете у искушење" (Марко 14:38). Такође, у „Господњој молитви", Исус нас је научио да се молимо да не бисмо били уведени у искушење (Матеј 6:13; Лука 11: 4). Ипак, када паднемо у искушење, знамо да је „Бог веран; Он нец́е дозволити да будемо искушани више од онога што ми можемо поднети ", и да ц́е нам пружити излаз (1. Коринц́анима 10:13). Ово је Божије обец́ање и попут Аврама, хришц́ани треба да су „потпуно убеђени" да Бог има моц́ да учини оно што је обец́ао (Римљанима 4:21).

Још један начин који може да нам помогне да се одупремо искушењу је да се сетимо шта је Исус Христос учинио за нас. Иако никада није починио грех, вољно је поднео мучење на крсту за нас док смо још били грешници (Римљанима 5: 8). Сваки грех који смо икада починили или ц́емо починити одиграо је улогу у прибијању нашег Спаситеља на крст. Начин на који реагујемо на Сотонска искушења која нас маме кроз своју привлачност, је одличан показатељ колико је велика љубав за Исуса Христа у нашим срцима.

Сада, иако хришц́ани вец́ имају све што им је треба за победу, неопходнно је да користимо здрав разум и да не доводимо себе у ситуацију која подстиче нашу слабост. Вец́ смо свакодневно бомбардовани сликама и порукама које муче наше грешне пожуде. Не морамо да отежавамо ситуацију више него што треба. Иако Христов Дух пребива у нашим срцима, наше тело понекад може бити веома слабо (Матеј 26:41). Кад знамо да је нешто грешно или може бити грешно, Павле нас упозорава да „бежимо од тога" (1. Коринц́анима 6:18; 1. Тимотеју 6:11; 2. Тимотеју 2:22). Упамтите, „кушач" је такође господар рационализације и нема ограничења у аргументима које нам ђаво може понудити да оправда своје грешно понашање.

Наоружани Божијим Духом и истином Његове Речи, ми смо добро опремљени да се изборимо са Сатанским нападима (Ефесцима 6). Без обзира какви проблеми и искушења дођу у наш живот, Божија Реч и Свети Дух су бескрајно моћнији од било које Сатанске шеме. Када ходамо у Духу, на искушења можемо да гледамо као на могућности да покажемо Богу да је Он заиста Господар нашег живота.

EnglishВрати се на Српску страну

Који су кључеви одолевања искушењу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries