settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о поновном браку након смрти вашег супружника?

srpski
Одговор


Да ли особа има право на поновни брак након што постане удовац/удовица? Не само да Библија не говори против поновног брака након што супружник умре, вец́ га у неким случајевима заправо охрабрује (1. Коринц́анима 7:8-9; 1. Тимотеју 5:14). Јеврејска култура у библијска времена је то такође подстицала из различитих разлога. У вец́ини случајева, Библија се бави питањем удовица, а не удоваца. Међутим, ништа у контексту било ког од ових пасуса нас не наводи да верујемо да је стандард био различит за мушкарце и жене.

Обрац́ање првенствено удовицама вероватно је било из три разлога. Први је био да су мушкарци обично радили ван куц́е, понекад радец́и опасне послове. Мушкарци су у библијска времена, баш као и сада, у просеку имали крац́и животни век од својих жена. Дакле, удовице су биле далеко чешц́е од удоваца.

Други разлог је била чињеница да у библијска времена су жене ретко имале средства да издржавају себе и своју децу. Поновни брак је био примарни начин на који би удовица поново стекла заштиту и средства за потребе себе и своје дјеце. Када је Христос успоставио Цркву, Црква је постала одговорна за бригу о удовицама под одређеним околностима (1. Тимотеју 5:3-10).

Трец́и разлог је био, да је наставак мужевљеве породичне лозе и имена било важно питање у јеврејској култури. Као резултат тога, ако је муж умро а да није оставио децу да носе његово име, његов брат је био охрабрен да ожени удовицу и да јој обезбеди децу. Други мушкарци у породици такође су имали ту могуц́ност, али је постојао одговарајуц́и ред у коме је сваки мушкарац имао прилику да испуни или пренесе ову одговорност на другог (погледајте Рутину књигу за пример овога). Чак и међу свештеницима (који су морали да следе виши стандард), поновни брак након смрти супружника је био дозвољен. У случају свештеника, било је под условом да се венчају само са удовицом другог свештеника (Језекиљ 44:22). Дакле, на основу свих библијских поука о овој теми, поновни брак након смрти супружника је дозвољен од Бога.

Римљанима 7:2-3 нам каже: „Тако је и удата жена везана Законом. Али, ако јој муж умре, разрешена је Закона који је везује за мужа. Зато уколико живи с другим човеком за живота свог мужа, биће названа прељубницом. Али, ако јој муж премине, разрешује се Закона, те тако не чини прељубу ако се уда за другога." Чак и са разводом који се данас дешава у 50% бракова, вец́ина венчаних завета и даље садржи фразу „док нас смрт не растави“. Ова се фраза можда не налази изричито у Библији, али принцип је библијски.

Када се мушкарац и жена венчају, Бог их сједињује као једно тело (Постање 2:24; Матеј 19:5-6). Једина ствар која може раскинути брачну везу у Божијим очима, је смрт. Ако један од супружника умре, удовица/удовац има пуну слободу да се поново венча. Апостол Павле је дозволио удовицама да се поново удају у 1. Коринц́анима 7:8-9 и подстакао је млађе удовице да се поново удају у 1. Тимотеју 5:14. Поновни брак након смрти супружника је апсолутно дозвољен од Бога.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о поновном браку након смрти вашег супружника?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries