settings icon
share icon
Питање

Да ли је брак после развода увек прељуба?

srpski
Одговор


Пре него што почнемо да одговарамо на ово питање, да поновимо „Бог мрзи отпушање" (Малахија 2:16). Бол, конфузија, фрустрација су оно што већина људи доживи после развода и сигурно су разлог што Бог мрзи развод. У библијском смислу, оно што је још теже од питања развода је питање поновног брека. Велики број људи после развода или се поново венча или разматра да се поново венча. Шта Библија каже у вези са тим?

Матеја 19:9 каже: „Него вам кажем да ко отпусти своју жену, сем због прељубе, и ожени се другом, чини прељубу, и ко се ожени отпуштеном, чини прељубу." Погледај такође Матеја 5:32. Ови стихови јасно говоре да је поновни брак после развода прељуба, осим у случају „брачне неверности". По питању овог „изузетка" и његових импликација, молимо вас да поново прочитате следеће чланке:

Шта Библија говори о разводу и поновном браку?

Разведен/а сам. Могу ли поново да се венчам?

Наше виђење је да постоје одређени случајеви када је развод и поновни брак дозвољен а да се то не сматра да прељубу. Ови случајеви укључују непокајану прељубу, физичко злостављање брачног друга или деце, напуштање од стране брачног друга који није хришћанин. Не кажемо да особе у овим случајевима треба да се поново венчају. Библија дефинитивно постиче да се не улази у нови брак, већ да особа остане невенчана или да покуша да се измири са брачним другом (1. Коринћанима 7:11). У исто време, наше виђење је да Бог даје своју милост и благодат невиној страни у браку и дозвољава особи да се поново венча да се то не сматра за прељубу.

Особа која се разведе, осим због горе наведених разлога, и тада се поново венча је починила прељубу (Лука 16:18). Питање је да ли је поновни брак онда „дело" прељубе, или „стање" прељубе. У исто време, садашње време у грчком језику је говори увек о сталној радњи, Понекад само значи да се нешто десило (аорист садашњег времена). На пример, реч „отпусти" у Матеју 5:32 је у садашњем времену, али развод није стално дело. Наше виђење новог брака, без обзира на околности, је да то није стално стање прељубе. Само чин поновног брака је сам по себи прељуба.

У старозаветном закону, казна за прељубу је била смрт (Левитска 20:10). У исто време, Поновљени закон 24:1-4 помиње брак после развода, не назива га прељубом, и не захтева смртну казну за особу која се поново венчала. Библија експицитно каже да Бог мрзи развод (Малахија 2:16) али нигде не говори да мрзи поновни брак. Библија нигде не заповеда пару који је у новом браку два се разведе. Поновљени закон 24:1-4 не описује поновни брак као неважећи. Прекинути нови брак разводом било би пођеднако грешно као и прекинути први брак разводом. Оба укључују кршење завета пред Богом, између пара и пред сведоцима.

Без обзира на околности, када се једном пар венча, требало би да теже ка томе да буду верни у браку, на начин који прославља Бога, са Христом који је у центру њиховог брака. Брак је брак. Бог не види нови брак као неважећи или прељубнички. Пар који се поново венчао требало би да се посвети Богу, и једно другом – и прослави га тако што ће учинити да нови брак траје и да у његовом центру буде Христос (Ефежанима 5:22-23).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је брак после развода увек прељуба?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries