settings icon
share icon
Питање

Шта је обнова према Библији?

srpski
Одговор


Додатна реч за обнову је поновно рођење, а односи се на библијски израз „наново рођење". Наше поновно рођење разликује се од нашег првог рођења, када смо били физички зачети и када смо наследили нашу грешну природу. Ново рођење је духовно, свето и небеско рођење које ишоди нашим духовним оживљавањем. Човек је у свом природном стању „мртав у својим преступима" док поново није „оживљен" обновљен уз Христову помоћ. Ово се дешава када поверујемо у Христа (Ефесцима 2:1).

Обнова је радикална промена. Као што физичко рођење означава да је особа ступила у физичко подручје, наше духовно рођење значи да је нова особа ушла у духовно подручје (Ефесцима 2:6). После обнове, почињемо да видимо, чујемо и тражимо божанске ствари; почињемо да живимо живот вере и светости. Сада, Христос се обликује у срцима; ми смо саучесници у божанској природи, пошто смо постали нова створења (2. Коринћанима 5:17). Бог, не човек, извор је овог преображаја (Ефесцима 2:1,8). Божија велика љубав и бесплатан дар, Његова богата благодат и изобилна милост су узрок нановог рођења. Ова силна Божија моћ – сила која је подигла Исуса из мртвих – показује се у обнови и обраћању грешника (Ефесцима 1:19-20).

Обнова је неопходна. Грешно људско тело не може да опстане у Божијем присуству. У разговору са Никодимом, Исус је два пута рекао да човек мора да се роди поново да би видео Божије царство (Јован 3:3,7). Обнова није ствар избора, јер „што је рођено од тела — тело је, а што је рођено од Духа — дух је″ (Јован 3:6). Физичко рођење подесно је за земљу; духовно поновно рођење подесно је за небо. Види Ефесцима 2:1; 1. Петрова 1:23; Јован 1:13; 1. Јованова 3:9; 4:7; 5:1;4,18.

Обнова је део оног што Бог чини за нас у тренутку спасења, поред запечаћења (Ефесцима 1:14); усвајања (Галатима 4:5), помирења (2. Коринћанима 5:18-20) итд. Обнова значи да Бог чини особу духовно живом, као резултат вере у Исуса Христа. Пре спасења, ми нисмо били Божија деца (Јован 1:12-13); уместо тога, били смо деца гнева (Ефесцима 2:3; Римљанима 5:18-20). Пре спасења, били смо одрођени: после спасења, ми смо обновљени. Резултат обнове је мир са Богом (Римљанима 5:1), нови живот (Титу 3:5; 2. Коринћанима 5:17) и вечно усиновљење (Јован 1:12-13; Галатима 3:26). Обнова означава процес посвећења у коме постајемо људи каквим је Бог намеравао да нас начини (Римљанима 8:28-30).

Једини начин обнове је по вери у свршено Христово дело на крсту. Ниједна количина добрих дела или држање закона не може да обнови срце. „Јер делима закона нико се неће оправдати пред Њим" (Римљанима 3:20). Само Христос нуди лек за потпуну изопаченост људског срца. Нама не треба реновирање, реформација или реорганизација; нама је потребно наново рођење.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је обнова према Библији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries