settings icon
share icon
Питање

Када / Како примамо Светог Духа?

srpski
Одговор


Апостол Павле јасно учи да Светог Духа примамо оног тренутка када поверујемо у Исуса Христа као свог Спаситеља. Прва Коринћанима 12:13 објављује: "Јер смо сви ми једним Духом крштени за једно тело, били Јудеји или Грци, били робови или слободни. И сви смо једним Духом напојени." Римљанима 8:9 нам каже да ако особа нема Светог Духа, тада она не припада Христу - "А ви нисте сасвим у телу, него у духу, ако Дух Божији стварно обитава у вама. Ко пак нема духа Христова, тај Њему не припада." Ефесцима 1:13-14 нас учи да је Дух Свети печат спасења свих који верују: " У Њему сте и ви, пошто сте чули истиниту реч Еванђеља свога спасења, и поверовали, запечаћени обећаним Светим Духом, који је капара нашег наследства−за избављење Његове тековине, на хвалу Његове славе."

Ова три библијска стиха јасно објашњавају да се Свети Дух прима у тренутку спасења. Павле не би могао да каже да смо сви ми крштени једним Духом и да смо сви ми једним духом напојени, ако сви Коринтски верници нису поседовали Духа Светог. Рримљанима 8:9 је још јаснија. Ако особа нема Духа, онда она не припада Христу. Самим тим, поседовање Духа је фактор идентификације за поседовање спасења. Даље, Свети Дух не би могао да буде “печат спасења” (Ефесцима 1:13-14) ако Он није примљен у моменту спасења. Многи библијски стихови изобилно појашњавају да је наше спасење сигурно од момента када примимо Христа као Спаситеља.

Ова дискусија је често контраверзна зато што се мешају службе Светог Духа. Примање / пребивање Светог Духа се дешава у моменту спасења. Испуњавање Духом је непрекидан процес у хришћанском животу. Док ми верујемо да се крштење Духом такође дешава у моменту спасења, неки хришћани неверују. Због овога се понекад дешава да се крштење Духом помеша са “примањем духа” као један чин који следи после спасења. Како на крају примамо Светог Духа? Светог Духа примамо једноставно тако што поверујемо у Господа Исуса Христа као свог Спаситеља (Јован 3:5-16). Када примамо Светог Духа? Духа Светог поседујемо од оног тренутка када поверујемо.Врати се на Српску страну

Када / Како примамо Светог Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries