settings icon
share icon
Питање

Шта је растафаријанизам?

srpski
Одговор


Реч „растафаријанизам" често подсећа на стереотипне слике плетеница, гање (марихуане), улице Кингстона на Јамајци и реге ритмове Боба Марлија. Растафаријанци немају опште прихваћеног вођу, нити опште дефинисане принципе. То је покрет црначке афрокарипске свести – и постоји раздор између религије и пратеће социјалне свести, тако да људи могу да цене оно што растафаријанци чине у друштвеном контексту и не морају, истовремено, да прихвате религију.

Покрет је добио име од титуле „Рас Тафари". У етиопском (амхарском) језику, рас значи „глава", „принц или „фелдмаршал ", а тафари значи „онај кога се треба бојати". Унутар расфаријанизма, овај термин односи се посебно на Рас Тафари Маконена (1892–1975), који је постао етиопски цар Халије Селасије и (његово хришћанско крштено име) које је добио после крунисања 1930. године, када су Селасија хвалили као „лава Јудиног, изабраника Божијег, Цара над царевима". Ово је изазвало талас шока у афрокарипској култури. На улицама Кингстона на Јамајци, проповедници као што су Јосеф Хилберт, почели су да објављују како је Хајлије Селасије дуго чекани Месија и други Христов долазак. Тако је настала једна струја расфаријанизма која је сматрала Селасија за живог Бога и црног Месију, који ће срушити постојећи поредак и увести религију црнаца.

Друга струја расфаријанизма изникла је паралелно са месијанским смером. Њени корени воде до Леонарда Персивала Ховела и садрђи елементе хиндуизма. Током раних до средине 1930тих, Ховел је произвео брошуру од 14 страна, „Обећани кључ", која је поставила темеље за другу струју унутар расфаријанизма која је била под утицајем хиндуиза и розикруцијанизма. Многе вође у овој струји припадају масонима. Резултат је био нека врста расфаријанистичког пантеизма који трага за „лављиим духом у сваком од нас, Христов дух".

Сажетак теологије расфаријанизма, каквог видимо у пантеистичкој струји: веровање да је „Бог човек и човек је Бог"; спасење је земаљско; људска бића су позвана да прославе и заштите живот; изговорена реч као манифестација божанског присуства и силе може и да створи и донесе уништење; грех је и личан и групни; расфаријанска браћа су изабрани народ да покажу Божију силу и промовишу мир у свету.

Обе струје расфаријанизма су у директној супротности са откривеном Божијом Речју у Библији. Прво, Халије Селасије није Месија. Они који га славе као таквог обожавају лажног бога. Постоји само један Цар над царевима,један лав Јудин, а то је Исус Христос (види Откривење 5:5; 19:16), који ће се вратити у будућности да оснује своје земаљско царство. Пре него што Он дође, настаће велика невоља, после које ће цео свет видети Исуса како „долази на облацима небеским са силом и великом славом" (види Матеј 24:29-31). Халијие Селасије је био човек и, као сви људи, био је рођен, живео је и умро. Исус Христос, истински Месија је жив и седи са десне стране Богу (Јеврејима 10:12).

Пантеистичка струја расфаријанизма је исто тако лажна и заснована на истој лажи коју Сатана говори човечанству још од рајског врта: „Бићете као Бог" (Постање 3:4). Постоји један Бог, не много њих,и иако верници заиста поседују Светог Духа који обитава у њима и ми припадамо Богу, ми нисмо Бог. „Јер сам ја Бог, и нема другог Бога, и нико није као ја" (Исаија 46:9). Даље, спасење није земаљскко, што је још једна антибиблијска идеја „спасења по делима". Никаква количина земаљских дела или добрих дела не може да нас учини прихватљивим у очима светог и савршеног Бога, који је, због тога, послао свог светог и савршеног Сина да умре на крсту да плати казну за наше грехе (2. Коринћанима 5:21). На крају, растафаријанци нису изабрани Божији народ. Библија је јасна да су Јевреји Божији изабрани народ и да Он није још завршио свој план за њихво откупљење (Излазак 6:7; Књига Левита 26:12; Римљанима 11:25-27).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је растафаријанизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries