settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о расизму, предрасудма и дискриминацији?

srpski
Одговор


Прва ствар коју треба да шватимо у овој дискусији је да постоји само једна раса – људска раса. Белци, Африканци, Азијати, Арапи, Јевреји итд., нису различите расе. Радије, они су различите етничке групе људске расе. Сва људска бића имају исте физичке карактеристике (са малим варијацијам, наравно). Оно што је још више вазно је да су сва људска бића створена на слику Божију (Прва Мојсијева 1:26-27). Бог воли цео свет (Јован 3:16). Исус је положио свој живот за сваку особу у целом свету (Прва Јованова 2:2). “Цео свет” очигледно укључује све етничке групе човечанства.

Бог не показује пристрастност или фаворитизам (Пета Мојсијева 10:17; Дела 10:34; Римљанима 2:11; Ефесцима 6:9), па не би требало ни ми. Јаков 2:4 описује сваког ко дискриминише као “судије са злим мислима.” Уместо тога, треба да “волимо своје ближње као саме себе” (Јаков 2:8). У Старом завету, Бог је поделио људски род на две “расне” групе : Јевреје и незнабошце. Божија намера је била да Јевреји буду царско свештенство које ће служити незнабошцима. Уместо тога, у већини случајева, Јевреји су постајали поносни због свог статуса и презирали су многобошце. Исус Христ је ставио крај на све ово, тако што је уништио зид непријатељства (Ефесцима 2:14). Сваки облик расизма, предрасуда и дискриминације је увреда Христовом делу на крсту.

Исус нам је заповедио да волимо једни друге као што Он воли нас (Јован 13:34). Ако је Бог непристрасан, и воли нас непристрасном љубављу, то значи да и ми треба да волимо друге са истим високим стандардом. Исус нас учи на крају Матеја 25 да шта год да чинимо најмањем од браће, Њему чинимо. Ако се према неком односимо са презиром, ми лоше поступамо са особом коју је Бог створио по свом лику; ми вређамо неког кога Бог воли и за кога је Исус умро.

Расизам, у различитим облицима и у различитим степенима је куга човечанстав хиљадама година. Браћо и сестре свих етничких група, ово не треба да буде тако! Жртвама расизма, предрасуда и дискриминације – ви треба да опростите. Ефесцима 4:32 објављују: “Будите међу собом честити, милосрдни, праштајући један другом−као што је и Бог вама у Христу опростио.” Не, расиста не заслужује твоје опроштење али ми заслужујемо Божије опроштење још мање! Заговорницима расизма, предрасуда и дискриминације – ви треба да се покајете и “…него предајте Богу себе, као живе из мртвих, а своје удове Богу за оружје праведности” (Римљанима 6:13). Нека да Галатима 3:28 буду у потпуности шваћени: “Нема више ни Јудејина ни Грка, нема ни роба ни слободњака, нема више ни мушко ни женско, јер сте сви ви једно у Христу Исусу.”Врати се на Српску страну

Шта Библија каже о расизму, предрасудма и дискриминацији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries