settings icon
share icon
Питање

Које су квалификације старешина и ђакона?

srpski
Одговор


Библија даје јасан списак квалификација за ђакона и старешину и њихове позиције у телу верника. Служба ђакона развијена је да би се бавила практичним питањима у цркви: „Тада Дванаесторица сазваше све ученике и рекоше: не приличи да ми запоставимо реч Божију и да служимо око трпеза" (Дела 6:2). Реч која је преведена као „служимо" је грчка реч диаконеин, која потиче од речи која значи „служитељ, онај који служи другима". Бити ђакон значи служити. Први ђакони били су група седморице мушкараца у јерусалимској цркви који су наименовани да раде у дневној расподели хране. Стога, ђакон, је онај који служи другима у званичном својству у цркви.

Грчка реч за „бискуп" је епископос. Бискуп је надзорник, онај који надгледа или званичник који је одговоран за активности у цркви. У Библији, бискупи се такође називају „старешинама" (1. Тимотеју 5:19) и „пастирима" (Ефесцима 4:11).

Квалификације за бискупа/старешину/пастира налазе се у 1. Тимотеју 3:1-7: „Истинита је ова реч: ко жели епископство, лепу службу жели. Епископ, дакле, треба да је непорочан, једне жене муж, трезвен, разборит, пристојан, гостољубив, кадар поучити, не пијаница, не убојица, него благ, не наклоњен свађи, не среброљубац, који добро управља својим домом и има послушну децу са сваком честитошћу; јер ко не зна да управља својим домом како ће се старати за Цркву Божију? — не новообраћени, да се не надује и падне под ђаволску осуду. А треба да има и добро сведочанство од оних који су ван Цркве, да не би пао у погрду и замку ђавољу". Павле такође даје упутства Тимотеју да пружи пример подучавања доброг свештеника. Почев од 1. Тимотеју 4:11 до 6:2, Павле даје Тимотеју дванаест ствари које он треба да „заповеда и учи".

Апостол Павле понавља квалификације бискупа/старешине/пастира у свом писму Титу: „Ако је ко беспрекоран, муж једне жене, ако има децу која верују, коју не оптужују због раскалашности или као непокорне. Јер епископ као домоуправитељ Божији треба да је беспрекоран, не самољубив, не осоран, не пијаница, не убојица, не лаком на сраман добитак, него гостољубив, пријатељ добра, разборит, праведан, душеван, уздржљив, који се држи поуздане речи сагласне са науком, да буде кадар и опомињати у здравој науци и изобличавати противнике" (Титу 1:6-9).

Квалификације за ђакона су сличне онима за бискупа/старешину/пастира. „Ђакони исто тако треба да су часни, не двојезични, који се не одају многом вину, не лакоми на сраман добитак, који имају тајну вере у чистој савести. Па и ови да се прво испитају, па онда да врше службу — ако су беспрекорни. Жене исто тако да су часне, да не клеветају, трезвене, верне у свему. Ђакони да буду мужеви једне жене, који добро управљају својом децом и својим домовима. Јер који своју службу добро изврше стичу себи леп степен и много поуздања у вери у Христа Исуса" (1. Тимотеју 3:8-13). Реч која се преводи као „ђакон" у овом одломку је облик исте грчке речи која се користи у Делима 6:2, тако да знамо да говоримо о истој служби.

Ове квалификације су једноставне и јасне. И ђакон и бискуп/старешина/пастир треба да буду мушкарци, мужеви једне жене, беспрекорног карактера и неко ко управља својим домом на библијски начин. Ове квалификације, такође, претпостављају да је онај који жели такву службу наново рођени верник и да живи у потчињености Божијој Речи. Једина значајна разлика између две врсте квалификације је да бискуп/старешина/пастир мора да буде „способан да подучава", док се подучавање не помиње као неопходно за ђаконе.

Сам Исус је назван „пастиром и чуваром наших душа" (1. Петрова 2:25). Те титуле су занимљиве. Реч пастир је превод грчке речи поимен, која се на другим местима преводи као „пастир" (нпр. Ефесцима 4:11). Поимен је неко ко се брине о стаду и користи се метафорички за хришћанске пастире, јер пастири треба да воде „стадо" и хране га Божијом Речју. Реч која се преводи као „чувар" је иста реч епископос коју користи апостол Павле у посланицама 1. Тимотеју и Титу.

Јасно је да су функције старешине и ђакона битне за цркву. Служење Божијем народу у речи и делу је озбиљна одговорност за човека и не треба је олако чинити. Бибљиски неквалификовани појединац не треба да врши службу старешине или ђакона; црква заслужује боље од тога.

EnglishВрати се на Српску страну

Које су квалификације старешина и ђакона?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries