settings icon
share icon
Питање

Šta je svrha crkve?

srpski
Одговор


Дела 2:42 се могу сматрати као израз сврсишодности цркве: “Били су истрајни у апостолској науци и заједници и ломљењу хлеба и у молитвама.” Тако да, према Писму, сврха / активност цркве би требало да буде: (1) научавање библијске доктрине, (2) да обезбеди место за заједништво верника, (3) да практикује Господњу Вечеру, и (4) да се моли.

Црква треба да подучава библијску доктрину тако да можемо да будемо утемељени у нашој вери. Ефесцима 4:14 нам каже: “Да не будемо више нејаки које љуља и носи сваки ветар науке која људском преваром и лукавством доводи до заблудног лукавства.” Црква треба да буде место заједнишва, где хришћани могу да се посвете једни другима и да поштују једни друге (Римљанима 12:10), да подучавају једни друге (Римљанима 15:14), да буду љубазни и саосећајни једни према другима (Ефесцима 4:32), да охрабрују једни друге (Прва Солуњанима 5:11), и што је најважније да воле једни друге (Прва Јованова 3:11).

Цркава треба да је место где ће се служити Господња вечера, у спомен на Христову смрт и проливену крв за нас (Прва Коринћанима 11:23-26). Концепт “ломљења хлеба” (Дела 2:42) такође у себи садржи идеју имања зајеничког оброка. Ово је још једн начин на који црква потпомаже заједништво. Крајња сврха цркве према Делима 2:42, је молитва. Црква треба да је место где се потпомаже молитва, учи о молитви и практикује молитва. Филипљанима 4:6-7 нас охрабрује: “Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем нека се ваше молбе Богу очитују. И мир Божији, који превазилази сваки ум, сачуваће ваша срца и ваше мисли у Христу Исусу.”

Једно друго “послање” које је дато цркви је да објављује еванђеље спасења кроз Исуса Христа (Матеј 28:18-20; Дела 1:8). Црква је позвана да буде верна и да објављује Еванђеље кроз речи и дела. Црква треба да је “светионик” у друштву – да упућује људе ка нашем Господу и Спаситељу Исусу Христу. Црква треба да шири Еванђеље и да припрема њене чланове да објављују Еванђеље (Прва Петрова 3:15).

Један од последњих циљева цркве је дат у Јакову 1:27: “Ово је чиста и неокаљана побожност пред Богом и Оцем: обилазити сиромашне и удовице у њиховим невољама и себе држати неопогањена од света.” Црква треба да се брине да послужи онима који су у потреби. Ово подразумева не само ширење Еванђеља већ и бригу о физичким потребама (храна, одећа, кров над главом) као неопходне и приличне. Црква треба такође да обучи вернике у Христу како да се изборе са грехом и како да остану неупрљани од света. Ово се постиже кроз горе поменуте принципе – библијско подучавање и хришћанско заједништво.

Тако да, са свим овим што је речено, шта је сврха цркве? Допада ми се илустрација у Првој Коринћанима 12:12-27. Црква је Божије “тело” – ми смо руке, уста и стопала у овом свету. Ми треба да чинимо ствари које би Исус Христ чинио да је присутан физички овде на земљи. Црква треба да је “хришћанска” – “Христолика” и да следи Христа.Врати се на Српску страну

Šta je svrha crkve?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries