settings icon
share icon
Питање

Шта је измирење?

srpski
Одговор


Реч измирење садржи основну идеју умирења или задовољења, посебно према Богу. Измирење је чин из два дела који укључује умирење гнева особе која је повређена и помирење са том особом.

Неопходност да се Бог умири је нешто што многе религије имају заједничко. У древним паганским религијама, као и многим религијама данас, подучава се да човек умири Бога нудећи разне дарове или жртве. Међутим, Библија подучава да је сам Бог обезбедио једино средство кроз које Његов гнев може да буде умирен, а грешан човек да се помири са Њим. У Новом завету, чин измирења увек се односи на Божије дело, а не на жртве или дарове које нуди човек. Разлог томе је што је човек потпуно неспособан да задовољи Божију праведност, осим да проведе вечност у паклу. Не постоји служба, жртва или дар који човек може да понуди који ће умирити свети Божији гнев или задовољити Његову савршену праведност. Једини начин удовољења или измирења, који би Богу био прихватљив и који је могао да помири човека са Њим, морао је да учини сам Бог. Због тога је Бог Син, Исус Христос, дошао на овај свет у људском обличју да би био савршена жртва за грех и да би „окајао грехе народа" (Јеврејима 2:17).

Реч измирење користи се у неколико стихова да објасни шта је Исус постигао кроз своју смрт на крсту. На пример, у Римљанима 3:24-25 верници у Христу „се оправдавају за бадава — његовом благодаћу — на основу искупљења у Христу Исусу, кога је Бог поставио као жртву измирења — Његовом крвљу — која се вером усваја, да се покаже његова праведност, јер је Бог у својој стрпљивости опраштао грехе учињене у прошлости″. Ови стихови су кључна ставка у Павловој аргументацији у посланици Римљанима и представљају суштину поруке еванђеља.

У прва три поглавља Римљанима, Павле каже да су сви, Јевреји и пагани, под Божијом осудом и да заслужују Његов гнев (Римљанима 1:18). Сви су згрешили и тако су лишени славе Божије (Римљанима 3:23). Сви ми заслужујемо Његов гнев и казну. Бог је, у својој бескрајној благодати и милости, обезбедио начин да Његов гнев буде умирен и да се ми помиримо са Њим. Тај начин је кроз пожртвовану смрт Његовог Сина, Исуса Христа, као плату за грехе. Помирени смо са Богом по вери у Исуса Христа као Божије савршене жртве. Само због Исусове смрти на крсту и Његовог васкрсења трећег дана, изгубљени грешник, који заслужује пакао, може да буде помирен са светим Богом. Дивна истина еванђеља је да су хришћани спашени од Божијег гнева и помирени са Богом не зато што „смо ми заволели Бога, него је Он заволео нас и послао свога Сина као жртву помирења за наше грехе" (1. Јованова 4:10).

Исус је рекао: „Ја сам пут, истина и живот. Нико не долази Оцу — сем кроз Мене" (Јован 14:6). Једини начин да се Божији гнев према грешном човеку умири и да будемо помирени са Богом јесте кроз Исуса Христа. Не постоји ниједан други начин. Ова истина је, такође, речена у 1. Јовановој 2:2: „Он је жртва помирења за наше грехе, не само за наше него и за грехе целога света". Битан део Христовог спасоносног дела је избављење од Божијег гнева; Исусово окајавање греха на крсту је једина ствар која може да одврати Бога од божанске осуде греха. Они који одбаце Христа као свог Спаситеља и одбију да верују у Њега немају наду у спасење. Они могу само да се суоче са Божијим гневом који се скупља за дан суда (Римљанима 2:5). Не постоји друго измирење или жртва која може да се учини за њихове грехе.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је измирење?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries