settings icon
share icon
Питање

Постоје ли пророци у цркви данас?

srpski
Одговор


Дар пророштва изгледа да је био тренутни дар који је Христос дао да би се установила црква. Пророци су били темељ цркве (Ефесцима 2:20). Пророк је проглашавао поруку од Господа првобитним верницима. Понекада је пророкова порука имала карактер откривења (ново откривење и истину од Бога), а некад је порука пророка предвиђала (види Дела 11:28 и 21:10). Први хришћани нису имали целу Библију, а неки од њих нису имали приступ ниједној од књига Новог завета. Новозаветни пророци су „попуњавали рупе" проглашавајући поруку људима који иначе нису имали приступ Библији. Задња књига Новог завета (Откривење) била је завршена тек крајем првог века. Зато је Бог слао пророке да проглашавају Реч Његовом народу.

Да ли постоје пророци данас? Уколико је сврха пророка да открије истину од Бога, зашто би нам они били потребни данас, када већ имамо откривење од Бога у Библији? Ако су пророци били „темељ" ране цркве, да ли ми и данас градимо „темељ". Апсолутно! Да ли Бог открива неком истину на натприродан начин и омогућава особи да ту поруку пренесе другима? Апсолутно! Али, да ли је ово бибиљски дар пророштва? Не.

Кадгод нека особа тврди да говори од Бога (што је суштина пророштва), кључно је упоредити оно што он/она говори са оним што Библија говори. Уколико би Бог говорио данас кроз особу, порука би била у потпуној сагласности са оним што је Бог већ рекао у Библији. Бог себи никада не противуречи. 1. Јованова 4:1 нас опомиње: „Драги моји, не верујте сваком духу, него проверавајте духове — јесу ли од Бога, јер су многи лажни пророци изишли у свет". 1. Солуњанима 5:20-21 изјављује„ Пророштва не потцењујте. Све проверавајте, задржавајте што је добро". Тако, било да је у питању „реч од Господа" или наводно пророштво, наш одговор би требало да буде исти. Упоредите оно што је речено са оним што Бог говори. Уколико то противуречи Библији, одбаците. Уколико се слаже са Библијом, молите се за мудрост и увид како да примените ту поруку (2. Тимотеју 3:16-17; Јаковљева 1:5).Врати се на Српску страну

Постоје ли пророци у цркви данас?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries