settings icon
share icon
Питање

Какав је поглед претериста на последња времена?

srpski
Одговор


Претеристи гледају на Отктивење као на симболичну слику конфликта у раној цркви која се већ догодила. Овај поглед пориче пророчки аспект већине књига Откривења. До неког стпена, овај поглед прави комбинацију алегоричких и симболичких тумачења са концептом да се Откривење не бави специфичним будућим догађајима. Покрет пратериста у основи учи да су се сва пророштва о последњим временима Новог завета већ испунила 70. после Христа када су Римљани напали и уништили Јерусалим и Израел.

И док су писма црквама у 2. и 3. поглављу Откривења написана црквама у првом веку, и оне имају практичну примену за цркве данас, поглавља 6–22 су написана за догађаје који тек треба да се догоде. Нема разлога да се неиспуњена пророштва тумаче алегоријски. Испуњена пророштва су се испунила буквално. Узмимо на пример све стихове Старог завета који проричу Христов долазак. Христ је дошао у време када је било проречено да ће доци (Даниел 9:25-26). Христа је родила девица (Исаија 7:14). Христ је пострадао и умро за наше грехе (Исаија 53:5-9). Ово су само неких од вероватно стотине Старозаветних пророчанстава које је Господ дао пророцима и која су забележена у Писму, а која су се буквално испунила. Једноставно нема смисла да покушавамо да правимо алегорију од неиспуњеног пророчанства, или да покушамо да шватимо неиспуњено пророштво на било који други начин осим оног како је написано.

Када читате Откривење, поглавља 6-18, читате о најужаснијем могућем времену које ће се икада догодити на земљи – времену када ће звер (антихрист) владати седам година (Време Велике Невоље), и када ће лажни пророци говорити целом свету да треба да славе звер као бога. Затим у поглављу 19, све долази до климакса са буквалним повратком Христа. Христ поражава звер и лажне пророке у бици код Армагедона, и баца их у огњено језеро. У двадесетом поглављу, Христ везује Сатану у бездану, и успоставља своје земаљско краљевство за 1,000 година. На крају тих 1,000 година, Сатана бива пуштен и узрокује кратку побуну, али Христ врло брзо гуши побуну и баца Сатану у огњено језеро. Тада долази последњи суд, васкрсење и суд неверницима. Поглавља 21 и 22 описују вечно стање – начин на који ће сви верници уживати у присуству и заједништву Господњем заувек.

Претеризам је у потпуности недоследан у свом тумачењу Књиге Откривења. Према претеристичком погледу на последња времена, поглавља 6-18 у Откривењу су симболични и алегорични, и не описују буквалне догађаје. Међутим, поглавље 19, према претеристима, треба да се швати буквално. Исус Христ ће се буквално и физички вратити на земљу. Затим, поглавље 20 претеристи изнова тумаче алегоријски. Затим, поглавља 21-22 се тумаче бар делимично буквално, да ће уистину бити Ново небо и Нова земља. Нико не пориче да Откривење садржи запањујуће и понекад збуњујуће слике. Нико не пориче да Откривење неке ствари описује фигуративно. Међутим, да селективно оповргнемо буквану природу изабраних делова Откривења за последицу не може да има буквално тумачење било ког дела Откривења. Ако су печати, трубе, лукови, сведоци, 144000, звер, лажни пророци, Миленијмско Краљевство,итд., сви алегорични или симболчни – на основу чега можемо да тврдимо да су Други Долазак Христов и Ново Небо и Нова земља буквални? Ово је слаба тачка претеризма – да тумачење Откривења препушта слободном избору преводиоца. Уместо тога, ми треба да га читамо, да му верујемо и да му будемо послушни – буквано и тачно.Врати се на Српску страну

Какав је поглед претериста на последња времена?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries