settings icon
share icon
Питање

Зашто је важно предбрачно саветовање?

srpski
Одговор


Предбрачно саветовање обично спада у одговорност пастора или вође локалне цркве, иако га може обављати и неко други ко је део особља за пастирску бригу или неки други хришц́ански саветник. Неки свештеници се нец́е обавезати да изврше церемонију венчања осим ако заручен пар не прође кроз саветовање. Пастори су свесни благослова и изазова у браку и зато желе да помогну онима који се венчавају, да имају успешан брак. Они на предбрачно саветовање гледају као на важан део помоц́и паровима да склопе брачни савез отворених очију и да буду добро припремљени да изграде и одрже јаку заједницу.

Апостол Павле у својим пасторалним посланицама Титу, му каже да опреми друге који ц́е заузврат поучавати млађу генерацију (Титу 2:1–6). Ово је саветовање које у својој сржи има учење о библијској истини, стандардима или апсолутима у нечијем односу према другима. Ово је посебно важно у предбрачној ситуацији. Не можемо да користимо оно што не знамо, а старост није гаранција зрелости. Пар који намерава да се венча, мора да научи како Бог гледа на брак.

Предбрачно саветовање засновано на библијским принципима оцртава улоге мужа и жене у односу једни према другима и према својој будуц́ој деци (Ефесцима 5:22—6:4; Колошанима 3:18–21). Предбрачно саветовање је одличан начин да се разјасне заблуде о браку, поставе циљеви и да се направи разлика између Божјих мерила и стандарда света. Кључно је да пастор, старешина или саветник који врши предбрачно саветовање буде доктринарно чврст, сигуран у свом браку и породичним односима (1. Тимотеју 3:4–5; Титу 1:7) и да живи у послушности Божјој Речи. Такав саветник је опремљен да јасно и без двосмислености пренесе Божје гледиште.

Предбрачно саветовање је такође одлично место за покретање питања о којима пар можда није размишљао, као што су, како намеравају да управљају финансијама, како би могли да поделе куц́не послове, како планирају да проводе празнике, како да дисциплинују децу и слично. Саветник такође може водити пар у идентификацији тога шта су видели у браковима својих родитеља и шта желе да имитирају или не у свом браку.

Солидно, библијско предбрачно саветовање може бити разлика између пара који зна како да успешно реши своје проблеме и пара који се бори само са људским гледиштима и светским стандардима који би их водили. Будуц́и млада и младожења требало би да се посвете предбрачном саветовању у настојању да свој брак обликују по Божјем плану.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је важно предбрачно саветовање?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries