settings icon
share icon
Питање

Како да будем сигуран да се молим по Божијој вољи?

srpski
Одговор


Човеков највиши циљ треба да буде да прославља Бога (1. Коринћанима 10:31), а то значи и да се моли по његовој вољи. Пре свега, морамо да тражимо мудрост. “Ако неком од вас недостаје мудрости, нека иште од Бога који свима просто даје и не кори, и даће му се” (Јаков 1:5). Кад тражимо мудрост треба да верујемо да је Бог милостив и да жели да нам услиши молитве. “Само нека иште с вером не сумњајући ништа” (Јаков 1:6; види и Марко 11:24). Дакле, молитва по Божијој вољи укључује тражење мудрости (да би се спознала Божија воља) и тражење у вери (поверење у Божију вољу).

Следи седам библијских савета који ће водити верника у молитви по Божијој вољи:

1) Молите се за ствари за које по Библији треба да се молимо. Речено нам је да се молимо за непријатеље (Матеј 5:44), да Бог пошаље посланике (Лука 10:2), да не упаднемо у искушења (Матеј 26:41), за проповеднике (Колошанима 4:3; 2. Солуњанима 3:1), за власти (1. Тимотеју 2:1-3), за оне који су у жалости (Јаков 5:13) и за исцељење других верника (Јаков 5:16). Када Бог заповеда да се молимо за нешто, можемо да бити сигурни да је то по његовој вољи.

2) Следите пример Божијих људи у Библији. Павле се молио за спасење Израела (Римљани 10:1). Давид се молио за опроштење када је згрешио (Псалам 51:1-2). Рана црква се молила за храброст да сведочи (Дела 4:29). Те молитве су биле по Божијој вољи, а то могу да буду и данашње молитве. Гледајући пример Павла и ране цркве, требало би стално да се молимо за спасење других. А за себе треба да се молимо као Давид, увек свесни свог греха који доносимо пред Бога пре него што нам поквари заједништво са њим и заустави молитве.

3) Молите се исправних мотива. Себичне мотиве Бог неће благословити. “Ви иштете и не примате, зато што зло иштете – да у својим сластима потрошите” (Јаков 4:3). Треба и да се молимо не због тога да би се чуле наше узвишене, “духовне” речи у јавности, већ најчешће приватно, у тајности, због чега ће наш Отац да нас награди јавно (Матеј 6:5-6).

4) Молите се у духу опраштања (Марко 11:25). Дух огорчености, гнева, освете и мржње према другима спречава нас да се молимо у потпуној потчињености Богу. И као што је речено да не приносимо дарове Богу све док постоји конфликт са другим хришћанином (Матеј 5:23-24), исто тако Бог не жели принос у нашим молитвама све док се не измиримо са браћом и сестрама у Христу.

5) Молите се за захвалношћу (Колошанима 4:2; Филипљанима 4:6-7). Колико год да је оптерећујућа ситуација у којој се налазимо, увек можемо да нађемо нешто због чега ћемо бити захвални. И највећи страдалник на овом свету где има искупљујуће љубави, а пред којим стоји небески дар, има разлога да буде захвалан Богу.

6) Молите се истрајно (Лука 18.1; 1. Солуњанима 5:17). Треба да истрајемо у молитви и да не одустајемо ако одмах не добијемо одговор. То је део молитве по Божијој вољи: верујемо и, без обзира да ли је одговор “да”, “не” или “чекај”, прихватамо његову процену, подређујемо се његовој вољи и настављамо да се молимо.

7) Ослоните се на Божији Дух у молитви. То је предивна истина: “Јер ми не знамо за шта треба да се молимо – како приличи, али сам Дух посредује за нас уздисајима који се не могу исказати. А онај што испитује срца зна шта је смерање Духа, пошто се по Божијој вољи моли за свете” (Римљанима 8:26-27). Дух нам помаже у молитви. У периоду највеће потиштености и туге, онда када осећамо да једноставно не можемо да се молимо, имамо утеху у сазнању да се Свети Дух моли за нас. Како је предиван наш Бог!

Какву сигурност имамо када желимо да ходамо у Духу а не у телу! Тек тада можемо поуздано да знамо да ће Свети Дух завршити оно што је започео и да ће изнети наше молитве пред Оца у складу са његовом савршеном вољом и у право време. И можемо да се смиримо у сазнању да Бог све изводи на наше добро (Римљанима 8:28).Врати се на Српску страну

Како да будем сигуран да се молим по Божијој вољи?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries