settings icon
share icon
Питање

Да ли Библија охрабрује или забрањује молитву анђелима?

srpski
Одговор


Иако не постоји стих који експлицитно каже „Нећес се молити анђелима", врло је јасно да не треба да се молимо анђелима. Молитва је чин обожавања. И као што анђели одбацују наше обожавање (Откривење 22:8-9), такође би одбацили наше молитве. Понудити било коме осим Богу наше слављење представља идолопоклонство.

Постоји, такође, неколико практичних и теолошких разлога зашто је погрешно молити се анђелима. Сам Христос никада се није молио ником осим Оцу. Када су га Његови ученици питали да их научи да се моле, Он их је упутио: „Овако се дакле молите: Оче наш, који си на небесима….." (Матеј 6:9; Лука 11:2). Ако је молитва анђелима нешто што ми, као Његови ученици, треба да урадимо, ово би било место где би нам Он то рекао. Јасно је да треба да се молимо само Богу. Ово је очигледно и у Матеју 11:25-26, где Христова молитва почиње овако: „Хвалим те, Оче, Господе неба и земље….". Не само да Исус почиње своју молитву обраћајући се Оцу, већ и садржај Његових молитви обично тражи помоћ коју би могао да му да само неко ко је свемоћан, свезнајући и свеприсутан. Молитва анђелима била би неуспешна, јер они су створена бића и не поседују ове моћи.

Исус се моли у име својих следбеника у Јовану 17:1-26, тражећи од Бога Оца да их вишеструко благослови, укључујући и то да их посвети, прослави и сачува. Ова три благослова могу да дођу само од једног извора који их сада поседује. Анђели немају ту моћ. Анђели не могу да нас посвете, прославе и не могу да гарантују наше наслеђе у Христу (Ефесцима 1:13-14).

Друго, на једном месту у Јовану 14:13, сам Исус каже верницима да шта год затраже у Његово име, Он ће остварити, јер Он моли директно пред Оцем. Молитвом анђелима били бисмо ускраћени за успешну и библијски засновану молитву (види такође Јован 16:26). Ни анђели, нити било које друго створено биће никада није описано као посредник пред Оцем. Само Син и Свети Дух (Римљанима 8:26) могу да посредују пред Очевим троном.

На крају, 1. Солуњанима 5:17 каже верницима да се моле без престанка. Ово може бити могуће једино ако верник има приступ Бог који је увек присутан и на располагању да слуша молбе сваке особе истовремено. Анђели немају ову способност – они нису свеприсутни и свемоћни – и нису квалификовани да приме наше молитве. Молитва Оцу кроз Христа је једино неопходно и успешно средство којим можемо да комуницирамо са Богом. Не, молитва анђелима апсолутно није библијски концепт.Врати се на Српску страну

Да ли Библија охрабрује или забрањује молитву анђелима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries