settings icon
share icon
Питање

Да ли молитва у којој се корсти Свето писмо има вец́у ефикасност од других молитви?

srpski
Одговор


Неки људи су открили да је коришц́ење библијских стихова у својим молитвама ефикасан начин за молитву у којој се „Молимо упућујићи речи Светог писма назад Богу“, и то изгледа помаже да им се ум усредсреди и да су сигурни да је тема молитве угодна Богу.

Јаковљева 5:16 каже: „... Много може усрдна молитва праведника. ” Прва Јованова 5:14–15 каже: „И ово је поуздање које имамо у Њега: да нас слуша ако шта молимо по његовој вољи. И кад знамо да нас слуша кад што молимо, знамо да стварно имамо оно што смо од њега искали.” Реч „ делотворна ” се преводи и са речју ефективан и означава „довољан за постизање жељеног резултата“. Усрдан значи „сталан, напоран и интензиван“. Јаков и Јован нам говоре, за да наше молитве буду делотворне, оне морају бити гореће, смислене и у сагласности са Божијом вољом.

Један од начина да знамо да су наше молитве по Божјијој вољи, је да се молимо специфичним стиховима из Светог писма који изражавају оно што је у нашим срцима. Свето писмо не треба користити као неку врсту магијског појања, које се безумно понавља као да саме речи имају моц́. Снага молитве долази само од Бога у срце које је „усрдно“. Али када пронађемо заповест или обец́ање које изражава оно што је у нашим срцима, знамо да се слажемо са Богом када то користимо као молитву. То је на крају крајева, Његова Реч. Што више учимо напамет Божију Реч и размишљамо о њој, она постаје део нас. Истина коју смо проучавали нам долази на памет када се молимо и често је одговор који тражимо. Често, када не знамо како да се молимо, Свето писмо нам може дати речи. Псалми садрже стотине молитава, а многе од њих су вец́ преточиле наше мисли у речи.

Исус нам даје најбољи пример делотворне молитве. Његова најдужа забележена молитва је „Првосвештеничка молитва“, која се налази у Јовану 17. Прво што примец́ујемо је јединство духа које Исус има са Оцем. Он почиње речима: „Оче, дошао је час.” Исус није говорио Оцу ништа што Он није знао. Уместо тога, Исус је признао да се слажу. Толико је времена провео у усрдној молитви да је познавао Очево срце. То је циљ ефективне молитве: разумети Божије срце и ускладити своју вољу са Његовом. Било да користимо сопствене речи или оне које су написане пре две хиљаде година, кључ делотворне молитве је да она долази из срца и да тражи Божју вољу.

Молитва у којој користимо речи Светог писма, као чин личне посвец́ености, је добар начин да смо сигурни да је наша молитва ефикасна. На пример, можемо узети стих из Галатима 2:20 и користити га као молитву посвец́ења. Таква молитва би могла звучати отприлике овако: „ Ја сам са Христом распет на крсту. Тако не живим више ја, него Христос живи у мени. А што сад живим у телу, живим вером у Сина Божијег, који ме је заволео и себе предао за мене.” Молец́и се на овај начин, ми долазимо до суштине Божијег срца и оно постаје наш циљ. Нема никакве магије у самим речима, али можемо бити сигурни да се молимо у складу са Божјом вољом када користимо Његову Реч као наш модел. Морамо бити пажљиви да не сматрамо да је сваки одломак Светог писма написан посебно за нашу ситуацију. Не можемо да извлачимо стихове из контекста само зато што желимо да буду истинити за нас. На пример, Бог је обец́ао Соломону „богатство, имање и част“ у 2. Дневника 1:11–12. Али ми се не можемо уместо тога молити тим стихом, као да га је Бог обец́ао нама. Не можемо да тражимо изоловане стихове који говоре оно што желимо да кажу, а затим да их „захтевамо“ за себе. Међутим, постоје тренуци када Бог утисне одређени стих у наша срца као своју личну поруку за нас, и ми можемо и треба да се молимо за то.

Ако покушамо да применимо сваки стих као да се директно тиче наших живота, имали бисмо проблема са стиховима попут 1. Самуилове 15:3: „ Зато иди и побиј Амалика, и затри као проклето све што год има; …” Свето писмо треба увек да читамо у његовом контексту и да сазнајемо више о Богу из принципа које тамо налазимо. Бог може користити тај одломак да нам говори о уништавању световности у нашим животима и да треба да је изчистимо до краја из свог живота. У том случају, могли бисмо се молити: „Господе, као што си рекао Израелцима да потпуно униште све што је представљало зло Амаличана, ја желим да срушим све лажне богове у свом животу и да не оставим ништа осим Тебе. Очисти моје срце као што су они очистили своју земљу.”

Делотворна, усрдна молитва може доц́и из Светог писма или из дубине наших срца. Циљ је да како растемо, то двоје се испреплету. Чак и на крсту, усред ужасне патње, Исус је узвикнуо речи из Псалма 22: „Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио?“ Многи учени верују да је цитирао цео одломак док је висио на крсту, молец́и га Богу као чин обожавања чак и на самрти. Колико више научимо и персонализујемо Свето писмо, то ц́е наше молитве више одражавати Божју вољу и биће ефикасније.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли молитва у којој се корсти Свето писмо има вец́у ефикасност од других молитви?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries