settings icon
share icon
Питање

Шта је молитва у Духу?

srpski
Одговор


Молитва у Духу спомиње се три пута у Светом писму. У 1. Коринћанима 14:15: “Шта то значи? Молићу се Богу духом, али молићу се и умом; певаћу хвалу духом, али певаћу и умом.” У Ефесцима 6:18: “Сваком молитвом и мољењем молите се Богу у Духу сваком приликом, и ради тога бдијте у свакој истрајности и мољењу за све свете.” У Јуди 20: “А ви, драги моји, изграђујте се на својој најсветијој вери, молите се Богу у Духу Светоме.” Шта је заправо молитва у Светом Духу?

Грчки израз преведен као “молити се у” има неколико значења: посредством, уз помоћ, у сфери и повезано са. Молитва у Духу не односи се на речи које изговарамо, већ на то како се молимо. То је молитва која је вођена Светим Духом, за ствари на које нас наводи Свети Дух. У Римљанима 8:26 пише: “Исто тако и Дух помаже нашој слабости; јер ми не знамо за шта треба да се молимо - како приличи, али сам Дух посредује за нас уздисајима који се не могу исказати.”

На основу 1. Коринћанима 14:15 неки хришћани стављају знак једнакости између молитве у Духу и молитве у језицима. Говорећи о дару језика, Павле каже: “Молићу се Богу духом.” У 1. Коринћанима јасно пише да када се неко моли у језицима, он не зна шта говори пошто говори језиком који не познаје. Тако ни остали не могу да разумеју шта је речено, осим ако међу њима није неко са даром тумачења (1. Коринћанима 14:27-28). У Ефесцима 6:18 Павле упућује: “Сваком молитвом и мољењем молите се Богу у Духу сваком приликом.” Како да се тако молимо ако нико, укључујући онога који се моли, не разуме речи молитве? Зато молитву у Духу треба да шватимо као молитву у сили Светог Духа, коју води Дух по својој вољи, а не као молитву у језицима.Врати се на Српску страну

Шта је молитва у Духу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries