settings icon
share icon
Питање

Како треба да се молим за неверујуће?

srpski
Одговор


Можемо научити како да се молимо за неверујуће тако што ц́емо подржавати пример молитви којима се Исус молио. Јован 17 је Исусова најдужа забележена молитва и показује нам како се Он молио. Стих 3 каже: „ А ово је вечни живот, да познају тебе, јединога правога Бога и Исуса Христа кога си послао.” Молио се да људи упознају Бога Оца. А начин на који би могли да упознају Бога је кроз Исуса Христа, Сина (Јован 14:6; 3:15–18). Ако је то била Исусова жеља, знамо да смо у праву када се молимо на сличан начин. Свака молитва која се слаже са Богом је делотворна молитва (1. Јованова 5:14; Јаковљева 5:16).

Друга Петрова 3:9 нам такође даје увид у Божје срце према онима који не верују: „ Господ не одуговлачи обећање, као што неки мисле да је то одуговлачење, него показује своју стрпљивост према вама јер не жели да ико пропадне, него да сви дођу до покајања.” Бог не жели неко да проведе вечност далеко од Његовог присуства (Римљанима 6:23). Када се молимо за покајање у животу неверујућих људи, ми смо у сагласности са Богом. Такође се можемо молити за могућности да будемо Исусове руке и ноге, како би људи могли да упознају Његову доброту (Галатима 6:10; Колошанима 4:5; Ефесцима 5:15–16). Можемо се молити за смелост, као што су то чинили апостоли, да искористимо те прилике када их Бог учини доступним (Дела 4:13, 29; Ефесцима 6:19).

Такође се можемо молити да Бог одреди све околности које су неопходне да се отврдла срца окрену ка покајању. Псалам 119:67 каже: „Лутао сам пре страдања свога, али сада чувам реч Твоју.” Често су потребне болне околности да нас доведу до Христа. Када се молимо за вољене особе које не познају Исуса, природно је да тражимо од Бога да их заштити и благослови. Међутим, понекад је потребно молити супротно, ако је то оно што је потребно да би се прекинула контрола коју идолопоклонство има над њиховим животима. Удобност, материјализам, сензуалност и зависност су лажни богови који невернике држе у ропству. Молитва за Божију вољу може захтевати да га замолимо да уклони своју заштиту и утеху како би их одвео на место где морају да траже Бога. Нема ништа важније за наше неспашене вољене од тога да траже Бога и да Га нађу.

Молитва за друге је угодна Богу (1. Тимотеју 2:1–4). То је један од начина на који показујемо љубав према другим људима (1. Јованова 4:7). Чак и када нисмо сигурни како да се молимо, можемо се утешити обец́ањем из Римљанима 8:26. Бог зна да не знамо увек како да се молимо. Он је послао Светог Духа да посредује за нас, тако да се жеље наших срца узнесу до престола на небу.

EnglishВрати се на Српску страну

Како треба да се молим за неверујуће?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries