Шта је политеизам?


Питање: Шта је политеизам?

Одговор:
Политеизам је веровање да има много богова. Реч је састављена је од две грчке речи: "поли" која значи "много" и "теизам" која је изведена из "бог". Политеизам је најдоминантнија теистичка религија у целој историји. Најјпознатији пример из античких времена су грчка и римска митологија (Зевс, Аполон, Афродита, Посејдон и др.). Данас је најистакнутији хиндуизам који има преко 300 милиона богова. Хиндуизам је суштински пантеистичка религија која поред тога садржи веровање у мноштво богова. Интересантно је то што се у политеистичким религијама појављује један врховни бог који влада над другима, као што је Зевс у грчкој митологији или Брахман у хиндуизму.

Неки тврде да Библија у Старом завету научава политеизам. Истина, у неколико стихова појављује се реч „богови“ (2. Мојсијева 20:3; 5. Мојсијева 10:17; 13:2:; Псалам 82:6; Данило 2:47). Стари Израиљ је знао да постоји само један истинити Бог, али често није живео у складу с тим. Изнова и изнова падао је у идолопоклонство и клањајо се туђим боговима. Шта ћемо онда са стиховима у којима се говори о више богова? Важно је знати да је хебрејска реч елохим коришћена за једног истинитог Бога, али и за лажне богове и идоле. Исто је и са речју “бог” у српском језику.

Када описујете нешто као “бога”, то не значи да верујете да је то нешто божанско биће. Велики део Старог завета који спомиње богове говори о лажним боговима, онима који тврде да су то, а нису. Тај концепт сажет је у 2. Царевима 19:18: “И побацали су богове њихове у огањ, јер не беху богови, него дело руку човечијих, дрво и камен; зато их потрше.” Погледајте Псалам 82:6-7: “Рекох: Богови сте, и синови Вишњег сви. Али ћете као људи помрети, и као сваки кнез пашћете.”

Библија сасвим јасно учи против политеизма. Пета Мојсијева 6:4 каже: „Чуј, Израиљу: Господ је Бог наш једини Господ.“ Псалам 96:5 прокламује: „Јер су сви богови у народа ништа; а Господ је небеса створио.“ У Јакову 2:19 стоји: „Ти верујеш да има само један Бог? Добро чиниш; и демони то верују и дрхте.” Само је један Бог. Има лажних богова и оних који се претварају да су богови, али само је један прави Бог.


Врати се на Српску страну
Шта је политеизам?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога