settings icon
share icon
Питање

Шта је политеизам?

srpski
Одговор


Политеизам је веровање да има много богова. Реч је састављена је од две грчке речи: "поли" која значи "много" и "теизам" која је изведена из "бог". Политеизам је најдоминантнија теистичка религија у целој историји. Најјпознатији пример из античких времена су грчка и римска митологија (Зевс, Аполон, Афродита, Посејдон и др.). Данас је најистакнутији хиндуизам који има преко 300 милиона богова. Хиндуизам је суштински пантеистичка религија која поред тога садржи веровање у мноштво богова. Интересантно је то што се у политеистичким религијама појављује један врховни бог који влада над другима, као што је Зевс у грчкој митологији или Брахман у хиндуизму.

Неки тврде да Библија у Старом завету научава политеизам. Истина, у неколико стихова појављује се реч „богови“ (2. Мојсијева 20:3; 5. Мојсијева 10:17; 13:2:; Псалам 82:6; Данило 2:47). Стари Израиљ је знао да постоји само један истинити Бог, али често није живео у складу с тим. Изнова и изнова падао је у идолопоклонство и клањајо се туђим боговима. Шта ћемо онда са стиховима у којима се говори о више богова? Важно је знати да је хебрејска реч елохим коришћена за једног истинитог Бога, али и за лажне богове и идоле. Исто је и са речју “бог” у српском језику.

Када описујете нешто као “бога”, то не значи да верујете да је то нешто божанско биће. Велики део Старог завета који спомиње богове говори о лажним боговима, онима који тврде да су то, а нису. Тај концепт сажет је у 2. Царевима 19:18: “И побацали су богове њихове у огањ, јер не беху богови, него дело руку човечијих, дрво и камен; зато их потрше.” Погледајте Псалам 82:6-7: “Рекох: Богови сте, и синови Вишњег сви. Али ћете као људи помрети, и као сваки кнез пашћете.”

Библија сасвим јасно учи против политеизма. Пета Мојсијева 6:4 каже: „Чуј, Израиљу: Господ је Бог наш једини Господ.“ Псалам 96:5 прокламује: „Јер су сви богови у народа ништа; а Господ је небеса створио.“ У Јакову 2:19 стоји: „Ти верујеш да има само један Бог? Добро чиниш; и демони то верују и дрхте.” Само је један Бог. Има лажних богова и оних који се претварају да су богови, али само је један прави Бог.Врати се на Српску страну

Шта је политеизам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries