settings icon
share icon
Питање

Шта је филозофска теологија?

srpski
Одговор


Филозофска теологија је грана теологије у оквиру које се филозофске методе користе да би се дошло до јаснијег разумевања божанских истина. Постоји расправа у вези са тим да ли теологија и филозофија обе морају да буду укључене у човеков напор да спозна истину или божанско откривење може или треба, да стоји само за себе. Током векова, постојало је неколико различитих теорија у вези са тим у којој мери филозофски системи треба да се примењују на теолошке концепте. Неки кажу да та два треба да буду потпуно одвојена и да немају ништа један са другим. Други кажу да су филозофија и разум неопходни ако човек жели, исправно, да разуме божанско откривење. Ипак, други имају умерен приступ и кажу да је филозофија корисна алатка, али да се на њу не треба потпуно ослањати.

Филозофска теологија је настала у 18. и 19. веку, када су позитивисти, модернисти и мислиоци покрета просвећења напали хришћанство. Теолози су тражили начин да објасне и одбране своја веровања и установили су да су могли да користе филозофске методе да би одбранили божанско откровење. Употреба филозофије да би се анализирала и објаснила теологија није била без преседана. Томас Аквински, Августин и други рани теолози су користили Аристотелове и Сократове идеје у својим делима да би размислили и разумели идеје које су представљене у Библији. Многе модерне апологете и даље користе филозофске аргументе; на пример, теолошки и онтолошки аргументи за Божије постојање чврсто су укорењени у филозофску теологију.

Библија каже да је истраживање ствари или трагање за истином које је Бог сакрио славно (Изреке 25:2). Нама је дата способност да употребљавамо разум и нема ничег лошег у томе да се студира филозофија. У исто време, морамо да будемо обазриви. Постоје многе духовне опасности у проучавању филозофије. Бог нас упозорава „клони се поганих, празних речи и противљења лажног знања″ (1. Тимотеју 6:20). Људске теорије и нагађања не могу ничим да допринесу у вредновању Божије Речи, која је довољна да нас обучи за „свако добро дело" (2. Тимотеју 3:16-17). Јов и његова три пријатеља су покушали да разумеју Божије путеве љуским поимањем ствари и нису успели. На крају, Бог им је рекао да су замрачивали откривење „неразумним речима" (Јов 38:2).

Филозофска теологија је алатка која може да се употребљава на исправан или неисправан начин. То је питање мотива и приоритета: ако покушамо да разумемо Божије путеве и мисли ослањајући се на људске замисли, бићемо разочарани. Човек покушава да докаже своју способност да досегне Бога јос од куле у Вавилону. Али, ако смо мотивисани тиме да волимо и упознамо Бога и употребљавамо наше умове да бисмо боље разумели Његову Реч, наше проучавање ће бити награђено. Филозофија није истина сама по себи, већ је подређена истини. Филозофија може да постане алатка за боље шватање истине. Надахнута, непогрешива Божија Реч је од највеће важности; свака људска филозофија мора да заузме друго место. Библија је судија нашим филозофијама, а не обрнуто (Јеврејима 4:12).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је филозофска теологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries