Шта значи имати лични однос са Богом?


srpski
Питање: Шта значи имати лични однос са Богом?

Одговор:
Лични однос са Богом почиње оног тренутка кад постанемо свесни потребе за њим, признамо да смо грешни и у вери прихватимо Исуса Христа за свог Спаситеља. Бог, наш небески Отац, одувек је желео да нам буде близу и да успостави однос. Пре него што су згрешили (1. Мој. 3), Адам и Ева су лично познавали Бога. Шетали су и разговарали с њим у Еденском врту сваког дана. Падом у грех људи су се одвојили од Бога и изгубили заједништво са њим.

Оно што многи не шватају или их није брига је то да нам је Исус дао најлепши поклон – прилику да ако поверујемо у њега проведемо вечност с њим. “Смрт је, наиме плата за грех, а благодатни дар Божији је - вечни живот у Христу Исусу, Господу нашем” (Римљанима 6:23). Бог је у Исусу Христу постао човек да би преузео наше грехе, умро а затим и ускрснуо, доказујући тиме своју победу над смрћу и грехом. “Стога сад нема осуде за оне који су у Христу Исусу” (Римљанима 8:1). Ако прихватимо овај поклон, постаћемо угодни Богу и моћи ћемо да успоставимо однос са њим.

Однос са Богом значи да треба да га укључимо у свакодневни живот. Треба да му се молимо, читамо његову реч и размишљамо о стиховима да бисмо га боље упознали. Треба да се молимо за мудрост (Јаков 1:5) која је највредније благо које човек може да стекне. Треба да му изнесемо своје потребе и тражимо у Исусово име (Јован 15:16). Исус је једини који нас воли толико да је дао свој живот за нас (Римљанима 5:8) и једини који је премостио провалију између нас и Бога.

Свети Дух нам је дат да буде наш Саветник. „ Ако ме љубите, држаћете моје заповести. И ја ћу молити Оца, па ће вам дати другог помагача - утешитеља да буде са вама довека, Духа истине, кога свет не може да прими, јер га не види и не познаје; ви га познајете, зато што борави код вас и биће у вама” (Јован 14:15-17). Исус је ово рекао пре него што је умро. После његове смрти Свети Дух је постао доступан свима који искрено желе да га приме. Он пребива у срцима верника и никад их не напушта. Он нас саветује, учи истини и мења. Без њега не бисмо били способни да се боримо против искушења и зла. Када он има контролу над нама рађамо његове плодове а то су љубав, радост, мир, дуготрпљење, честитост, доброта, вера, кротост и уздржљивост (Галатима 5:22-23).

С Богом није тешко имати лични однос као што то неки мисле и у томе нема никакве тајанствене формуле. Чим неко постане дете Божије, он прима Светог Духа који почиње да ради у његовом срцу. Нови верник треба да се моли, чита Библију и придружи цркви која негује чисту библијску доктрину. Све то помаже у духовном расту. Заједништво са Богом је вера да у сваком дану имамо његову помоћ и подршку. Можда ове промене неће одмах бити видљиве, али с временом истине које учимо постају много јасније.


Врати се на Српску страну
Шта значи имати лични однос са Богом?