settings icon
share icon
Питање

Шта је Петокњижје?

srpski
Одговор


Петокњижје је име за првих пет књига Библије за које конзервативни библијски учитељи сматрају да је написао Мојсије. Иако се у Петокњижју нигде јасно не наводи аутор, постоје многи одломци који се приписују Мојсију или да су то његове речи (Излазак 17:14; 24:4-7; Бројеви 33:1-2; Поновљени закон 31:9-22). Један од најбитних доказа да је Мојсије аутор Петокњижја је да је сам Исус назвао овај део Старог завета „Мојсијевим законом” (Лука 24:44). Иако у Петокњижју постоје неки стихови које је написао неко други – на пример Поновљени закон 34:5-8, који описује Мојсијеву смрт и покоп – већина библијских учитеља приписују већину ових књига Мојсију. Чак и ако је Исус Навин написао изворне рукописе, може се видети да је учење и откривење дошло од Бога преко Мојсија и без обзира ко је држао перо, крајњи аутор био је Бог, а књиге су и даље надахнуте.

Реч „Петоркњижје” потиче од комбинације грчке речи <и>пента која значи „пет“ и <и>теучос која у преводу значи „свитак“. Стога, Петокњижје једноставно значи пет свитака која сачињавају први део јеврејског канона. Име „Петокњижје“ потиче из 200. године пре нове ере, када је Тертулијан тако назвао првих пет књига Библије. Такође познате и као Тора, јеврејска реч за „закон”, ових 5 књига су Постање, Излазак, Левити, Бројеви и Поновљени закон.

Јевреји су делили Стари завет на три различита одељка, Закон, Пророци и Списе. Закон или Тора садржи историју стварања и Божијег одабира Аврама и јеврејске нације као свог одабраног народа. Тора такође садржи закон дат Израелу на Синајског гори. Библија спомиње тих 5 књига под различитим именима. У Исусу Навину 1:7, их зове „закон који је прописао Мојсије“ и „закон Мојсијев”у 1. Краљевима 2:3.

Пет књига Библије које сачињавају Петокњижје су почетак Божијег непрекидног откривења човеку. У Постању видимо почетак стварања, човеков пад, обећање о искупљењу, почетак људске цивилизације и почетак Божије заветне везе са Његовим одабраним народом, Израелом.

Следећа књига је Излазак, која бележи Божије избављење Његовог заветног народа из ропства и њихову припрему за освајање Обећане земље коју је Бог одабрао за њих. Излазак бележи Израелово избављење из Египта после 400 година ропства које је Бог обећао Авраму (Постање 15:13). Излазак бележи савез који Бог чини са Израелом на Синајског гори, упутства за грађење Шатора од састанка, давање Десет заповести и друга упутства како Израел треба да обожава Бога.

Левити следе после Изласка и дају шира упутства како да заветни народ (Израел) треба да обожава Бога и да се влада. Приказује систем жртвовања који ће дозволити Богу да пређе преко греха Његовог народа док савршена Христова жртва потпуно не окаје грехе.

После Левита следе Бројеви, који обухватају догађаје у периоду од 40 година када је Израел лутао у пустињи и даје упутства за обожавање Бога и живот и како Његов народ савеза треба да живи. Последња од пет књига која чини Петокњижје је Поновљени закон. Поновљени закон се некад назива и „други закон” или „понављање закона”. Бележи задње Мојсијеве речи пре него што ће израелски народ да уђе у Обећану земљу (Поновљени закон 1:1). У Поновљеном закону, Божији закон који је дат на Синајског гори се понавља и проширује. Како је Израел ушао у ново поглавље своје историје, Мојсије их подсећа на Божије заповести и благослове које ће бити њихови ако слушају Бога, као и на проклетства која долазе због непослушности.

Пет књига Петокњижја сматрају се историјским књигама, јер бележе историјске догађаје. Иако се често зову Тора или Закон, оне садрже много више него само законе. Дају приказ Божијег плана откупљења и обезбеђују оквир за све што касније следи у Библији. Као и остатак Старог завета, обећања, преслике и пророчанства у Петокњижју испуњена су у лику и раду Исуса Христа.Врати се на Српску страну

Шта је Петокњижје?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries